Orbánt és Matolcsyt üti az Economist

A magyar kormány elsáncolja magát a hatalomban, amit aggodalommal figyel az Európai Unió - ezzel a felütéssel tájékoztatja az amerikai nagyérdeműt az MNB vezetőváltásáról az igen tekintélyesnek tartott The Economist hetilap.
NAPI, 2013. március 8. péntek, 10:17
Fotó: Napi.hu

A kormány támogatói örömmel fogadták Matolcsy György első munkanapját a Magyar Nemzeti Bank élén, a külföldi befektetők és az Európai Unió azonban lehangolva vették tudomásul, hogy az új elnök elfoglalta elődje karosszékét - idézte az Economist online változata a nyomtatott lap európai kiadásában megjelenő szerkesztőségi cikket. Matolcsy Orbán Viktor miniszterelnök közeli szövetségese, aki gazdasági miniszterként élen járt az olyan lépések megtételében, mint a kötelező magánnyugdíjpénztárak államosítása, a külföldi befektetések megadóztatása, illetve az EU és az IMF ellen indított propagandahadjárat.

A megfigyelők attól tartanak, hogy az új elnök irányítása alatt az MNB a kormány alárendeltségébe kerül. Matolcsy Orbán egyik leghűségesebb katonája, aki teljesen lerombolta a kormány költségvetési politikájának hitelességét - mondta a lapnak Mujtaba Rahman, az Eurasia-csoport gazdaságkutató intézet feltörekvő piaci szakértője. Most az a veszély fenyeget, hogy ugyanezt megteszi a monetáris politikával is - tette hozzá. Az Economist megjegyzi, hogy Matolcsy visszautasítja az ilyen feltételezéseket, felelős monetáris politikát és a jegybanki függetlenség megőrzését ígéri.

Makacs tények

A piacokat összezavarta a kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája. A befektetések estek 2011-ben és 2012-ben is. A GDP 0,9 százalékkal zsugorodott az elmúlt év utolsó negyedében. A külföldi bankok, amelyeknek elegük van a magas adókból, majdnem teljesen befagyasztották a hitelezést. A gazdaság stagnálhat idén - jósolja az IMF. A nagy tartozásokat maguk előtt görgető háztartások, amelyek gyakran a gyengülő forint miatt felfúvódó devizaadósság alatt nyögnek, aligha növelik fogyasztásukat.

A kormány ugyanakkor a nagy cégekkel, köztük a Nokiával, a Siemensszel, a Microsofttal, az IBM-mel, a Coca-Colával és a GE-vel kötött stratégiai megállapodásaira mutogat. Az unortodox módszerek beváltak - állítja. Ehhez képest az államadósság 2012 végén a GDP 79 százaléka volt, ami csupán hajszállal kisebb a 2010-es szintnél. A kötvénypiac ugyan stabil - a legtöbb magyar állampapírt nagy túljegyzés mellett bocsátottak aukcióra 2012-ben és a hozamok 5,6 százalékra estek, amire hét éve nem volt példa -, ám a magyar adósság pozitív megítélése a kötvénypiacokon kialakult likviditásfeleslegnek tudható be, nem annak, hogy a befektetők a korábbinál jobban bíznának az országban.

Megbízhatatlan krapek

Simor Andrásnak, az MNB távozó elnökének jó híre volt. Ezzel szemben Matolcsy csak egy újabb Orbán-hoz hű személy, egy azok sorában, akiket kineveztek a korábban független intézmények élére - állapítja meg lakonikusan az Economist. Matolcsy egy szeszélyes, megbízhatatlan figura, aki nekiment a "spekulánsoknak", akik szerinte a forint ellen játszottak, és azzal vádolta a bankokat, illetve multinacionális cégeket, hogy "minden lehetséges eszközzel" támadják a kormányt. Miniszteri ténykedésének utolsó napjaiban átírta az MNB belső szabályait, hogy nagyobb hatalmat adjon az elnöknek, azaz magának. Kevesen hiszik el, hogy ezzel a jegybank függetlenségének erősítése volt a célja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.03.09 17:58

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.03.09 17:57

Az Economist a Háttérhatalom egyik furkósbotja a sok közül...,meg a hitelminősítők ,meg a kamu jogvédő szervek .../4 mancs,Amnesty ,Helsinki bizottság..stbstb.../

...jóskák nem dőlünk be !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

brunn, 2013.03.08 20:55

Már az Economist is báncsa szegííín vezérünket és az ő jóbkezét!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogar511, 2013.03.08 20:24

Kedves @miklospeter:

Köszönet az írásaiért! Jó lenne, ha az ellenzéki 'írástudók' is elolvasnák, egy kicsit utánagondolnának, milyen munkát végeznek hozzászólásaikkal. Egy gazdasági újság (bármennyire is liberális és keményen ellenzéki beállítottságú) fórumát valahogy nem így képzeli el az ember. Itt olyan irányított kettősmérce uralkodik, ami rosszabb az atv-nél. 1-2 üdítő kivételtől eltekintve, aki a kormány oldalát nem ócsárolja folyamatosan, hamar megkapja a minősítését. Ez van, ma Magyarországon ez a színvonal. Sosem fogom megérteni, hogyan lehet annak örülni, ami rossz! Pezsgőt bontani rá!
További kitartást kívánok, ha marad!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2013.03.08 20:17

@miklospeter: először is sajnálom, hogy úgy neked estem, az'szem éhes lehettem...

ugyan nem válaszoltál arra a kérdésemre, hogy hogyan képzeled az ország külső függőségének csökkentését ("ideális állapot") és még mindig nem oldottad fel a rejtélyt, hogy a közvélemény-kutatásokon mosolyogni kell-e, vagy akár alá is támaszthatjuk a véleményünket velük, de nem zaklatlak ezzel tovább.

nem teljesen hibás a helyzetelemzésed, csak nem akarod látni a legnagyobb hibát: az általános bizalomhiányt. sok ügye lesz még a kormánynak a választásokig és ezek nem fognak kedvezni a beruházásoknak. beruházás nélkül viszont nincs fordulat. enyészet van.

abban egyetértünk, hogy az idő eldönti melyikünk elemzése pontosabb. azzal is egyetértek, hogy nem áll még olyan rosszul ez az ország, valóban még mindig jelentős tartalékai vannak.

bizakodjunk együtt, hogy ezek minél tovább kitartanak...
szép estét!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html