A kormány támogatói örömmel fogadták Matolcsy György első munkanapját a Magyar Nemzeti Bank élén, a külföldi befektetők és az Európai Unió azonban lehangolva vették tudomásul, hogy az új elnök elfoglalta elődje karosszékét - idézte az Economist online változata a nyomtatott lap európai kiadásában megjelenő szerkesztőségi cikket. Matolcsy Orbán Viktor miniszterelnök közeli szövetségese, aki gazdasági miniszterként élen járt az olyan lépések megtételében, mint a kötelező magánnyugdíjpénztárak államosítása, a külföldi befektetések megadóztatása, illetve az EU és az IMF ellen indított propagandahadjárat.

A megfigyelők attól tartanak, hogy az új elnök irányítása alatt az MNB a kormány alárendeltségébe kerül. Matolcsy Orbán egyik leghűségesebb katonája, aki teljesen lerombolta a kormány költségvetési politikájának hitelességét - mondta a lapnak Mujtaba Rahman, az Eurasia-csoport gazdaságkutató intézet feltörekvő piaci szakértője. Most az a veszély fenyeget, hogy ugyanezt megteszi a monetáris politikával is - tette hozzá. Az Economist megjegyzi, hogy Matolcsy visszautasítja az ilyen feltételezéseket, felelős monetáris politikát és a jegybanki függetlenség megőrzését ígéri.

Makacs tények

A piacokat összezavarta a kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája. A befektetések estek 2011-ben és 2012-ben is. A GDP 0,9 százalékkal zsugorodott az elmúlt év utolsó negyedében. A külföldi bankok, amelyeknek elegük van a magas adókból, majdnem teljesen befagyasztották a hitelezést. A gazdaság stagnálhat idén - jósolja az IMF. A nagy tartozásokat maguk előtt görgető háztartások, amelyek gyakran a gyengülő forint miatt felfúvódó devizaadósság alatt nyögnek, aligha növelik fogyasztásukat.

A kormány ugyanakkor a nagy cégekkel, köztük a Nokiával, a Siemensszel, a Microsofttal, az IBM-mel, a Coca-Colával és a GE-vel kötött stratégiai megállapodásaira mutogat. Az unortodox módszerek beváltak - állítja. Ehhez képest az államadósság 2012 végén a GDP 79 százaléka volt, ami csupán hajszállal kisebb a 2010-es szintnél. A kötvénypiac ugyan stabil - a legtöbb magyar állampapírt nagy túljegyzés mellett bocsátottak aukcióra 2012-ben és a hozamok 5,6 százalékra estek, amire hét éve nem volt példa -, ám a magyar adósság pozitív megítélése a kötvénypiacokon kialakult likviditásfeleslegnek tudható be, nem annak, hogy a befektetők a korábbinál jobban bíznának az országban.

Megbízhatatlan krapek

Simor Andrásnak, az MNB távozó elnökének jó híre volt. Ezzel szemben Matolcsy csak egy újabb Orbán-hoz hű személy, egy azok sorában, akiket kineveztek a korábban független intézmények élére - állapítja meg lakonikusan az Economist. Matolcsy egy szeszélyes, megbízhatatlan figura, aki nekiment a "spekulánsoknak", akik szerinte a forint ellen játszottak, és azzal vádolta a bankokat, illetve multinacionális cégeket, hogy "minden lehetséges eszközzel" támadják a kormányt. Miniszteri ténykedésének utolsó napjaiban átírta az MNB belső szabályait, hogy nagyobb hatalmat adjon az elnöknek, azaz magának. Kevesen hiszik el, hogy ezzel a jegybank függetlenségének erősítése volt a célja.