Orbánt sokkolta Donald Trump

Soros György csütörtöki brüsszeli felszólalása hadüzenet, Donald Trump beszéde – amelyben a párizsi klímacsúcs felmondását jelentette be – viszont "sokkolta" a miniszterelnököt – derült ki Orbán Viktor pénteki rádióinterjújából.
Papp Zsolt, 2017. június 2. péntek, 07:55
Fotó: Napi.hu

Sokkhatás alatt állok Donald Trump döntése miatt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az állami rádióban pénteki interjújában. Mint ismert az amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy az Egyesült Államok kivonul a 2015-ben aláírt párizsi klímaegyezményből.

Erre reagálva mondta Orbán Viktor, hogy a klímaváltozás globális probléma, ezért elhárítása is globális cselekvést igényel. Ezzel ellentétes Donald Trump mostani döntése - tette hozzá -, ám még korai arról beszélni, hogy az amerikai elnök döntéséből milyen következtetéseket kell levonni.

"Ez ellentétes mindazzal, amit az amerikai elnök döntött" - tette hozzá Orbán Viktor, aki szerint Donald Trump elhatározásának következményein még "gondolkodni" kell. Trumpot egyébként egy "ízig-vérig amerikai embernek" nevezte, aki nem a királyi, udvari kultúrák hagyományait folytató európai iskolából érkezik, hanem "a vállalkozói világ szigorú, hideg, huzatos világából" - írja az MTI.

Hadüzenetre hadüzenet

Soros György ügynököket fizet és hálózatot tart fent - ezt is állította Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint ezek a ügynökök a civil szervezetek - mondta reagálva milliárdos csütörtöki beszédére. Orbán szerint Soros magyarországi támogatói végre akarják hajtani a "pénzügyi spekuláns" programját, a menekültek beengedését.

Orbán folytatta a csúsztatásokat: szerinte Botka László (az MSZP miniszterelnök-jelöltje) lebontaná a határkerítést. Ezzel szemben a szegedi polgármester azt nyilatkozta, hogy ha megszűnik a migrációs kibocsátás a Közel-Keleten és  többi kibocsátó országban, továbbá megvalósul a közös uniós határvédelem, akkor lehet ezen az opción elgondolkodni.

Soros György Brüsszelben Orbán államát maffiaállamnak titulálta. A miniszterelnök szerint ez a magyar emberek számára sértés. "Idejön egy pénzügyi spekuláns, és ilyenek vág az emberek" képébe. Orbán szerint Magyarországon egyedül a "Soros-féle hálózat" az, amely maffiaszerűen működik.

Több szerénységet javasol Merkelnek

A múlt heti NATO-csúcsról szólva Orbán Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy a NATO-ban "erősebbek a pozícióink, mint egy EU-csúcson", mert például a bevándorlás kérdésében az Egyesült Államok és a közép-európai országok egy oldalon állnak. A miniszterelnök megerősítette: Magyarország várhatóan 2023-24-re eléri azt a szintet, hogy a GDP 2 százalékát költi biztonsági kiadásokra.

Arra a felvetésre, hogy sem Angela Merkel német kancellár, sem Martin Schulz német szociáldemokrata kancellárjelölt, sem brüsszeli politikusok nem tartják megbízható szövetségesnek az Egyesült Államokat, a miniszterelnök úgy reagált: "több szerénységet javasolok a németeknek az ilyen mondatokat illetően", az európai történelem miatt ugyanis az általánosító kijelentések veszélyesek.

Európa az elmúlt száz évben csak akkor talált rá a polgárai érdekét szolgáló útra, ha együttműködés volt az Egyesült Államokkal, és szeretné, ha ezt sem a németek, sem az amerikaiak nem bontanák meg. Gazdasági értelemben ugyanakkor Európa sorsa az európaiak kezében van, gazdaságilag Európa ma képes megállni a saját lábán az Egyesült Államok és a világgazdaság más szereplői nélkül is, noha "nyilván rosszabbul élnénk" egy világkereskedelmi rendszer nélkül - fejtette ki. A kérdés az, hogy a biztonságot is képesek-e megteremteni maguknak az európaiak.

Elzárják a pénzcsapokat?

A jogállamiságot a kohéziós pénzekkel összekötő német tervre Orbán Viktor úgy reagált: nem hiszi, hogy ezt komolyan gondolták, mert a legfontosabb európai érték a megkötött szerződések betartása, márpedig a menekültválság azért következett be, mert a németek nem tartották be. Így "ha össze akarjuk kötni a pénzügyi támogatásokat az európai értékekkel, annak ma a legnagyobb vesztese Németország lenne" - jelentette ki.

A magyar családpolitikai intézkedésekről a kormányfő azt mondta: azt, hogy hány gyerek lesz, milyen családban élünk - bár "nekünk is van ehhez némi közünk" - "végül is az asszonyok döntik el", az lesz, amit ők akarnak, a döntés az övék, de szerinte a nők egyetértenek azzal, hogy ha van gyermek, van jövő.

A kabinet arra tett javaslatot - folytatta -, az ország legyen családbarát, olyan a közeg, amelyben a nők azt mondhatják, itt jó dolog gyermeket nevelni. Először lassítani kell, majd - 2025-30-ra - megállítani a romló demográfiai tendenciát, amelyet ezután meg kell fordítani - közölte.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

napiszar, 2017.06.02 13:14

@hedviga: Kinéztem az ablakon és 3 hatalmas nyárfa takarja el a kilátást, takarítógép meg éjjelente jár, legalábbis erre mindig éjfél környékén téved ide, és a héten is volt. Szóval ennyit erről.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.06.02 13:01

.........de állítólag semmi közük nincs a maffia államhoz, mindezt a magyar emberekért csinálják, ugyanúgy, mint Donald Trump, mindent az amerikai emberekért. Hogy nem szakad le az ég!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.06.02 12:59

@tarTosPista: ....egyébként elképesztő, hogy Budapesten mit művelnek a fákkal. Gyakorlatilag egész Budapesten az építkezések miatt letaroltak mindent. Egyetlenegy utcát tisztító, locsoló kocsit nem lehet látni, egyedül az eső mossa el legföljebb a szennyet ebben a városban. És nézze meg mennyi osztalékot vettek ki a cégeikből. Eszük ágában sem volt visszaforgatni őket a cégbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

napiszar, 2017.06.02 12:42

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

napiszar, 2017.06.02 12:39

@Warlock: a napi már csak ilyen. Szerinted véletlen hogy a cikkek jelentős részét a karikatúrafesztiválon készült képekkel illetik?

Amúgy ha az USD gyengülni fog, az inkább nekik, az exportjuknak lesz jó, és gyengíti az EU tagállamok odairányuló export pozícióit.

Trump meg amúgy egy tünet (mondhatnám egy embernagyságú, élő, felmutatott középső újj), fel lehet készülni az egyre extrémebb vezetőkre és vezetői stílusukra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html