Orbán és Salvini migrációellenes barátsága ugyanis azt jelzi, hogy a populista szélsőjobboldal nemzetközi szinten is meg tudja szervezni magát és komoly előnyre tehet szert a 2019-es európai parlamenti választásokon - írta a CNN az Index lapszemléje szerint.

A cikk idézi Jerome Riviere francia politikust, a Marine Le Pen-féle Nemzeti Gyűlés párt képviselőjét, aki azt reméli, hogy az euroszkeptikus és bevándorlásellenes pártok akár többséget is szerezhetnek jövőre az EP-ben, vagy olyan erős kisebbséget alkothatnak, amely hatékonyan tudja blokkolni a többséget.

A CNN szerint amúgy is a populistáknak kedveznek az EP választások, mert ezeken tipikusan elég alacsony a részvétel, az euroszkeptikus szélsőségek viszont hatékonyabban tudják erre mobilizálni a szavazóikat, mint más pártok, akiknek a szavazóit általában nem érdekli, ki lesz az EU-ban. Éppen ezért ezek a pártok jobban szoktak szerepelni az európai parlamenti választásokon, mint a nemzetieken. Az pedig, hogy vezetőik, mint Orbán és az Északi Ligát vezető Salvini nyíltan közeledik egymáshoz, azt jelenti, hogy Európa populistái szervezettebben állnak majd neki a választásoknak, mint valaha.

A fotó forrása: Marco Bertorello/AFP.