Anyagi nehézségek nyugdíjaskorban - ez sok konfliktus forrása lehet!

A magyar fiatalok nagy része szükség esetén örömmel támogatná idős szüleit, ez azonban az anyagi terheken túl nem várt konfliktusokat is a felszínre hozhat - derül ki a Generali reprezentatív kutatásából.
Domokos László, 2018. november 12. hétfő, 13:31
Fotó: NorthFoto

Ahogy a társadalom öregszik, úgy kap egyre nagyobb hangsúlyt az időskori anyagi biztonság. A Generali reprezentatív kutatása szerint a megkérdezettek - köztük a 18-29 évesek a legnagyobb arányban - valamivel több, mint a fele tervezi, hogy anyagilag támogatja majd a szüleit. A 18-59 éves lakosság jelentős része konfliktusmentesnek ítéli meg a témát, ellenben a harmaduk kifejezetten tart attól, hogy a szülők anyagi támogatása családon belüli konfliktushoz vezetne.

Bár a jelenlegi jogi gyakorlat, és az esetek túlnyomó többségében a belső morális tartás is kötelezi a felnőtt gyermeket a rászoruló szülő támogatására, ez sok konfliktus forrása is lehet - állapította meg Nagy Szilvia pszichiáter szakorvos, pszichoterapeuta. A szülő-gyermek kapcsolat az évek során ütközésekkel jár, mely a normál fejlődés része és jó esetben közösen megoldható, de ezek egy része rejtve marad, akár több generáción átívelve is.

A pénzhez való viszony, annak kezelése, és az azzal való bánásmód olyan érzékeny téma, mely könnyen felszínre hozhat ilyen rejtett érzéseket, korábbi sérelmeket. Tovább árnyalja a képet, hogy egyes családok nagyon eltérő tradíciókat hordozhatnak a pénzzel kapcsolatban: a régi falusi hagyománytól - ahol szélsőséges esetben a szülő akár már életében elkülönít egy összeget például a temetésére - odáig, hogy tudat alatt vagy akár tudatosan, főleg nagycsaládokban, "kiszemelődik" az egyik gyermek, akinek a szülők támogatása jut fő szerepként, eleinte többnyire érzelmileg, később akár anyagilag, akár a saját önállósodása kárán. De konfliktus nem csak a generációk közt, hanem a testvérek közt is kialakulhat, eltérő magánéleti és anyagi helyzetük, iskolázottságuk mentén. Így az időben elkezdett öngondoskodás sok vitának elejét veheti, és érzelmileg is szabadabb fejlődési lehetőséget teremt.

Bár a kutatás eredményei szerint a szülők csaknem fele nem szívesen fogadna el támogatást gyermekétől, még napjainkban is rendkívül kevesen kezdenek el nyugdíjukra időben félretenni - derül ki a biztosító felméréséből.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Remete53, 2018.11.12 19:34

@na4: Igen a szülő-gyermek/ek/ kapcsolata konfliktusokkal is jár, de hogy, ezért ne legyen több gyermek az ökörség!
Ne magadból indulj ki! Sivár lelkivilágod van. A gyermek léte az egyik legnagyszerűbb az ember életében, ha több van még nagyszerűbb.
Ami a cikkben emlitett testvérek és szüleik közötti anyagi viták valóban lehetnek,de a megoldás a nevelés kérdéskörébe tartozik.
Egyébként meg nagyon átlátszó promoció!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.11.12 19:01

A konfliktus részben a jelenlegi kormány eredménye, aki a feki mindenhatóságát sulykolta eddig.

A ma aktívkorú népességének többsége abban hisz, hogy öregkorára az életszínvonala nem, vagy alig csökken, az állam bőkezű juttatásainak eredményeképpen. Azaz a legkevésbé sem gondol a gyerekeire, mint "biztosítékra".

Valószínűleg a Fidesz ráébredt, hogy jó eséllyel még évtizedekre is bebiztosította a hatalmát és hát ezek után nekik kell a nyugdíj ügyben összelapátolt szart is megenni, hacsak... nem találnak ki valamit. Például az állami önkéntes pénztár, vagy a rebesgetett gyerekszám függő nyugdíj.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.11.12 17:46

"A szülő-gyermek kapcsolat az évek során ütközésekkel jár, ..." mégis más sincs, hogy legyen mégtöbb gyerek. Azért, hogy mégtöbb veszekedés legyen?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2018.11.12 15:07

"Bár a kutatás eredményei szerint a szülők csaknem fele nem szívesen fogadna el támogatást gyermekétől, még napjainkban is rendkívül kevesen kezdenek el nyugdíjukra időben félretenni - derül ki a biztosító felméréséből."

Mert a többségnek nincs miből félretennie, hiszen hónapról hónapra él és egy szükséges váratlan kiadás vagy a munkahely elvesztése bedönti a családi kasszát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html