Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter felkérésére vezeti a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumát - mondta Csányi Sándor a kuratórium bemutatkozó online sajtótájékoztatóján. A cél, hogy az új felsőoktatási intézmény az egyik legjobbá váljon Magyarországon, majd a világon.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem még jó ideig állami finanszírozással működik tovább. Csányi Sándor elmondta, az alapítványi átvétel előtt, az egyetemmel szorosan együttműködő Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ pénzével együtt, mintegy 35 milliárd forintból gazdálkodhatott az integrált agráregyetem, de az új fenntartó így is "mínuszosan" veszi át februárban az intézményt. Ennek a deficitnek a megszüntetésére adott 3,6 milliárd forintot a kormány még a 2020-as költségvetés terhére. De az egyetem 2021-es működési költségeire is kijelöltek már 2,7 milliárd forint többletforrást a büdzsében az eddigi finanszírozáson felül - tudósított a 444.hu.

Igazán a 2022-es évtől változik majd meg az egyetem finanszírozása, mondta Csányi. Akkor köthet majd az állam hosszú távú, a tervek szerint húsz évre szóló finanszírozási szerződést a fenntartóval. Az állami forrás összege pedig függ majd a hallgatói létszámtól, az egyetemi infrastruktúra működtetési költségeitől és az egyetem teljesítményétől.

A Szent István Egyetem került alapítványi formába, miután augusztustól az intézmény a korábbi Szent István Egyetem Gödöllői és Budai Campusa, az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa, a Kaposvári Egyetem és a Pannon Egyetem Georgikon Karának integrációjával létrejött.

Nagy István agrárminiszter, kuratóriumi tag kijelentette, hogy az integrált egyetem a magyar mezőgazdaság és vidék megújulásának záloga - írta az MTI. Szolgálja az élelmiszeripar versenyképességének növelését és a vidék megmaradását. Egy új generáció felnevelését, amely élére áll ezeknek a folyamatoknak. Véleménye szerint a 21. század felmerülő problémáira nincs tisztán agrárszakmai válasz. Multidiszciplináris ismeretekre van szükség, informatikai, műszaki, élettudományi kihívásokra egyaránt választ kell adni - mondta Nagy. A magyar élelmiszeripar fellendüléséhez jól képzett fiatal szakemberek szükségesek. A miniszter szerint fontos az integráció, mivel az agrár-felsőoktatás korábban nem volt hatékony: a széttöredezett rendszerben sok egyetem kínált sok, kis létszámú képzést.

Nagy megismételte a Fidesz-kormány egyenszövegét az egyetemek állami fenntartásból alapítványi fenntartásba adásával kapcsolatban, azaz a modellváltással kapcsolatban: szerinte az új struktúra nagyobb mozgásteret biztosít az intézménynek.

Gyuricza Csaba megbízott rektor azt mondta, hogy ekkora integráció ilyen gyorsan nem történt korábban a felsőoktatásban. Új fejezet indul az egyetem életébe. Ez az év elsősorban az új szervezeti felépítés véglegesítéséről szól majd. Stratégiai cél, hogy az egyetem előrébb jusson a nemzetközi rangsorokban, ennek eléréséért intenzíven fognak dolgozni - mondta az MTI szerint Gyuricza Csaba.

Lázár János miniszterelnöki biztos, kuratóriumi tag azt mondta, az elmúlt tíz év bebizonyította, hogy Magyarország nem kicsi, le kell számolni azzal a mentalitással, amely ezt sugallja. Az sem igaz, hogy Magyarország nem gazdag nyersanyagban, ugyanis nagyon sok édesvíz és jól termő föld áll itt rendelkezésre. Az ebben rejlő lehetőséget a magyarok nem tudták kiaknázni az elmúlt száz évben. Habár tíz év alatt a kormány nem tudta megváltoztatni a múltat, a jövőt megalapozta - jelentette ki Lázár János. A szuverenitásra törekszenek több területen.

Lázár szerint a kormány kötelessége a magyar családok gyarapítása, annak biztosítása, hogy a magyarok munkájából a magyarok húzzanak hasznot. Európa egyik legjobb agráregyetemét akarják létrehozni - mondta Lázár János.