Óriásbüntetést kaptak a magyar bankok! Esik az OTP

A végtörlesztések korlátozása kapcsán 11 pénzintézetet összesen 9,5 milliárd forintra büntetett a GVH. Az OTP kapta a legnagyobb, közel négymilliárdos kartellbírságot.
Napi.hu, 2013. november 20. szerda, 10:45
Fotó: Napi.hu

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2013. november 19-én kelt döntésével tizenegy pénzintézettel szemben a végtörlesztés korlátozására irányuló összehangolt magatartás miatt összesen 9 488 200 000 forint összegű bírságot szabott ki. Az OTP jegyzése 1 százalékos mínuszban járt a döntés közzététele után - ez a bank kapta a legnagyobb, 3,9 milliárdos büntetést.

A GVH bírság részletei (millió forint)
Budapest Bank283,5
CIB Bank835,4
Citibank0,8
Erste Bank1725,7
K&H Bank983,3
Takarékbank1
MKB Bank783
OTP Bank3922,4
Raiffeisen Bank583,6
UCB Ingatlanhitel Zrt. (BNP-Paribas)63,2
UniCredit Bank306,3
Forrás: GVH

A 2011. november 23-án indult eljárásban a Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy az eljárás alá vont vállalkozások 2011. szeptember 15. és 2012. január 30. között jogsértést valósítottak meg azáltal, hogy a hitelkiváltó hitelek nyújtásának korlátozása révén a fix árfolyamú végtörlesztések csökkentése érdekében összehangolták a stratégiájukat, s ennek során üzleti titoknak minősülő információkat is megosztottak egymással - fogalmaz a közlemény.

A szeptemberi bírósági tárgyaláson a bankok képviselői úgy vélték, annak, hogy a bankok összehangoltan léptek volna, ellentmond, hogy pénzintézetenként más időben és más mértékben történtek meg a hitelkiváltásra alkalmas kölcsönökkel kapcsolatos kamatlépések. Úgy vélték, a végtörlesztésről szóló − menet közben többször módosított − jogszabály kapcsán minden hitelintézet végzett számításokat azzal kapcsolatban, hogy potenciálisan milyen veszteséget jelent majd számukra az intézkedés és ennek fényében hozták meg saját üzleti döntéseiket.

Korábban kiderült, hogy a GVH a bankok összebeszélését egy korábban a CIB-nél, ma pedig egy másik nagybanknál dolgozó "védett tanú" vallomására alapozta.

Így játszottak össze a bankok

Visszatérve a közleményre, a dokumentum szerint a GVH a rendelkezésére álló információk, különösen okirati bizonyítékok alapján (e-mail levelezések, belső feljegyzések) megállapította, hogy a fent említett pénzintézetek egységes, átfogó terv keretében a hitelkiváltás intenzitásának csökkentése és a rögzített árfolyamú végtörlesztések visszafogása érdekében összehangolták magatartásukat. Ennek részeként a végtörlesztéssel kapcsolatos stratégiára és az érdeklődő ügyfelekre vonatkozó információkat is megosztottak egymással, emellett egyes bankok között kétoldalú egyeztetésekre is sor került.  Mindezek alkalmasak voltak arra, hogy összehangolják a végtörlesztések korlátozására irányuló egyedi stratégiájukat.

Így számolták ki a bírságokat

A bírság számítása a GVH Elnökének és a Versenytanács elnökének 1/2012. sz. közleményén alapul, amely rögzíti a bírság kiszabásának szempontjait. A Gazdasági Versenyhivatal az egyes bankok esetében a 2011. évben az ingatlanfedezetű jelzálog-hitelezésből elért kamat-, jutalék- és díjbevételek összegéből indult ki. A kiszabott bírságok közötti nagyságrendi különbségek abból adódnak, hogy a pénzintézetek ezen bevételei között jelentős különbségek mutatkoznak, és az egyes bankok jogsértésben betöltött szerepe is eltérő volt.

A bírság meghatározásánál súlyosító körülményként értékelte a GVH, hogy az érintett pénzintézetek többsége az összehangolt stratégiát végrehajtotta, valamint azt, hogy a vállalkozások a hazai bankrendszer legnagyobb piaci szereplői, együttes piaci részesedésük meghaladja a 90 százalékot. Felróható továbbá a vállalkozásoknak, hogy összehangolt magatartásuk eltér az elvárható magatartástól, mivel jelentős mértékben korlátozta az érintett pénzintézetek közötti versenyt.

Enyhítő körülményként vette figyelembe a GVH, hogy a fix árfolyamú végtörlesztés miatt a bankok veszteségeket szenvedtek el, valamint rövid idő alatt jelentős likviditási, munkaerőforrás és egyéb kapacitási korlátokkal kellett szembenézniük. A GVH jogsértőnek minősítette az FHB Jelzálogbank Nyrt. magatartását is, de bírságot nem szabott ki rá, mert egyrészt a bank passzív résztvevő volt, másrészt eddig nem marasztalták el hasonló jogsértés miatt.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2013.11.20 21:20

@rw: A végtörlesztés, a rezsicsökkentés, az árfolyamgát... s még sok-sok nem racionális alapon hozott törvény van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.11.20 21:19

@haverikutya: Ha maga a szabályozó csinál törvénytelenséget...

Különben a polgári engedetlenség is egyfajta kartellezés... Vagy a tüntetések is...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.11.20 20:54

@haverikutya: A jogtalanság, a jogon felül és kivülállást viszont a kétharmad hozta ránk ilyen mennyiségben és "minőségben".

Meg az elkötelezetlen, önmagukon kivül másnak elszámolással nem tartozó bírák!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

haverikutya, 2013.11.20 20:19

@rigolya: A kartellezés tilalma nem újkeletű dolog, nem a fooradalmi 2/3 találta fel.
Látom magának teljesen természetes dolog, hogy egyesekre a törvények nem vonatkoznak. És még csodálkozik mutyiország vagyunk, lehet trafikozni meg nokiásdobozozni és békávézni is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.11.20 17:34

@mettor: Reagálása viszont igazolja, hogy a joghoz is elég sajátos a viszonya.

Ha bankról van szó, akkor bármilyen határozat, ítélet vagy döntés, amely nem javukra szól, jó, követendő és mindenképpen megbízható.

Ha viszont ellenkezőleg, a banknak ad igazat, akkor a rendszer korrupt, tisztátalan és minden a bankoké.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html