Óriáshitelt vehet fel a BKV

Refinanszírozási hitelt vehet fel a BKV Zrt. a 2014-ben lejáró 9,4 milliárdos hitelének visszafizetéséhez, miután a képviselők 20 igen szavazattal, 8 tartózkodás mellett elfogadták a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésére beterjesztett javaslatot.
MTI-Eco, 2013. november 14. csütörtök, 20:02
Fotó: Napi.hu

E szerint a BKV-nak jövőre négy banknak kell törlesztenie tartozást. Az első részlet, 2,4 milliárd forint március 31-én válik esedékessé. A banki hiteleken túl 2014-ben 783 millió forint lízingtörlesztést is ki kell fizetnie a vállalatnak, így a hitel és a lízing törlesztésének finanszírozására összesen 10,2 milliárd forintot kell a BKV-nak biztosítani.

Mivel a BKV nem rendelkezik a visszafizetéshez elegendő pénzzel - nyereséget a Budapesti Közlekedési Központtal fennálló éves szerződése nem tartalmaz -, és a fővárosnak sincs pénze a hitel kifizetésére, a lejáró hitelek törlesztése új, refinanszírozási hitelek felvételével lehetséges. Erre közbeszerzést írnak ki, és célszerű a jelenlegi készfizető kezességvállalási struktúra fenntartása, mivel ezt várhatóan igényelni fogják az ajánlattevők - olvasható a megszavazott előterjesztésben.

Az előterjesztők felhívták a figyelmet arra, hogy a hitelszerződések alapján ha a BKV bármely tőketörlesztési kötelezettségét elmulasztaná, a teljes, 61,7 milliárd forint összegű hitelszerződést felmondhatják, és a teljes hiteltartozás azonnal esedékessé válhat.

Mivel a BKV hiteleire az önkormányzat, arra pedig a kormány vállalt készfizető kezességet, a bankok elsősorban a fővárosi önkormányzathoz fordulnának a tartozás megtérítése érdekében, ennek elmaradása esetén pedig az állam által nyújtott készfizető kezességet érvényesítenék.

HOZZÁSZÓLÁSOK