Az egy főre jutó GDP az uniós átlaghoz képest (piros karika) Budapesten 136 százalék volt a legutóbbi adat szerint (2016), míg ugyanez Nógrád megyében mindössze 29 százalék - olvasható a portálon.

Az is beszédes száma, hogy Pest megye mutatója 70 százalék. Ez jól alátámasztja, hogy miért van értelme közigazgatásilag szétválasztani a két térséget, hogy a 2020 utáni uniós ciklusban Pest megye önálló régióként jelentős mértékű uniós támogatásokra legyen jogosult - hangzott el a Közgazdász-vándorgyűlésen.

Látványos továbbá az is, hogy Győr-Moson-Sopron megye az uniós átlag 92 százalékánál állt, míg a dél-dunántúli és dél-alföldi megyék csak 40-50 százalék körül.

A 2013-2016 közötti időszakban az egy főre jutó beruházási teljesítmény is azokban a megyékben volt jóval erősebb, amelyek egyébként is fejlettebbek voltak, így tehát a jóléti különbségek emiatt tovább nőhettek.

Jó hír viszont, hogy a fejlesztési forrásokat - legyen az uniós vagy hazai - pont az elmaradottabb megyékben használták intenzívebben.

A kép forrása: Pixabay.