Óriási a szakadék Budapest és a vidék között

A leggyakrabban figyelt jóléti mutató, az egy főre jutó GDP, 4,7-szer olyan magas Budapesten, mint Nógrád megyében és 3,6-szer olyan magas, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - idézi a Portfoilo.hu Virág Barnabást a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatóját.
Szász Péter, 2018. szeptember 23. vasárnap, 13:07
Fotó: Pixabay

Az egy főre jutó GDP az uniós átlaghoz képest (piros karika) Budapesten 136 százalék volt a legutóbbi adat szerint (2016), míg ugyanez Nógrád megyében mindössze 29 százalék - olvasható a portálon.

Az is beszédes száma, hogy Pest megye mutatója 70 százalék. Ez jól alátámasztja, hogy miért van értelme közigazgatásilag szétválasztani a két térséget, hogy a 2020 utáni uniós ciklusban Pest megye önálló régióként jelentős mértékű uniós támogatásokra legyen jogosult - hangzott el a Közgazdász-vándorgyűlésen.

Látványos továbbá az is, hogy Győr-Moson-Sopron megye az uniós átlag 92 százalékánál állt, míg a dél-dunántúli és dél-alföldi megyék csak 40-50 százalék körül.

A 2013-2016 közötti időszakban az egy főre jutó beruházási teljesítmény is azokban a megyékben volt jóval erősebb, amelyek egyébként is fejlettebbek voltak, így tehát a jóléti különbségek emiatt tovább nőhettek.

Jó hír viszont, hogy a fejlesztési forrásokat - legyen az uniós vagy hazai - pont az elmaradottabb megyékben használták intenzívebben.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Suzywong, 2018.09.23 22:40

a gdp nem függ össze a lakosság jövedelmével vagy életszínvonalával, pontosabban igen kicsi a korreláció a kettő között.

ugyanis torzítja egyrészt az ingázók magas száma, akik a nagyvárosokban dolgoznak, ott termelik a gdp-t, viszont a lakosságba nem számítanak bele, mert haza ingáznak , és hát a jövedelmüket is haza viszik.

ugyanígy torzítja a profitkivonás, az , hogy hiába termel nagy gdp-t pl az audi györben, ha a pénz nagy részét elviszi onnan repatriált profitként., azaz nem lesz a helyieké.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html