Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EU-s követelményeknek megfelelően júliustól tilos amalgámmal tömni a terhesek és a 15 éven aluliak lyukas fogait - adta hírül a Népszava. Az anyag használatát egyik alkotórésze, a higany toxikus hatásai miatt 2030-ra végleg meg kell szüntetni az európai fogászatokon.

A kormány ősszel fölméri, van-e a hatezer praxisban megfelelő szűrő, amely megakadályozza, hogy az eltávolított tömések ártalmatlanítás nélkül kerülhessenek a környezetbe. A hazai rendelőkben már most jóval tíz százalék alatt van az új amalgámtömések aránya. Az egészségbiztosítási pénztár adatai szerint 2008-ban még 420 ezer beteg kapott fémes tömést, ám 2013-ban már csak 220 ezer.

Az amalgám elhagyásánál nagyobb problémát okoz az ellátóknak a régi tömések szabályos eltávolítása, ami nem olcsó, mert speciális berendezések kellenek a higanytartalmú anyag kiszűréséhez az öblítővízből, illetve a kiszedett töméseket gyűjteni kell. A fogorvosi kamara korábbi becslése szerint hétmilliárd forint támogatásra lenne szükség az ezzel kapcsolatos fejlesztésekhez.

A fotó forrása: Shutterstock