Óriási változások jönnek a fogászatokon

Már most is tilos a terhesek és a 15 éven aluliak fogát amalgámmal tömni és később teljesen kitiltják a hagyományos anyagot a fogászatokról.
Komócsin Sándor, 2018. július 11. szerda, 09:09
Fotó: Shutterstock

Az EU-s követelményeknek megfelelően júliustól tilos amalgámmal tömni a terhesek és a 15 éven aluliak lyukas fogait - adta hírül a Népszava. Az anyag használatát egyik alkotórésze, a higany toxikus hatásai miatt 2030-ra végleg meg kell szüntetni az európai fogászatokon.

A kormány ősszel fölméri, van-e a hatezer praxisban megfelelő szűrő, amely megakadályozza, hogy az eltávolított tömések ártalmatlanítás nélkül kerülhessenek a környezetbe. A hazai rendelőkben már most jóval tíz százalék alatt van az új amalgámtömések aránya. Az egészségbiztosítási pénztár adatai szerint 2008-ban még 420 ezer beteg kapott fémes tömést, ám 2013-ban már csak 220 ezer.

Az amalgám elhagyásánál nagyobb problémát okoz az ellátóknak a régi tömések szabályos eltávolítása, ami nem olcsó, mert speciális berendezések kellenek a higanytartalmú anyag kiszűréséhez az öblítővízből, illetve a kiszedett töméseket gyűjteni kell. A fogorvosi kamara korábbi becslése szerint hétmilliárd forint támogatásra lenne szükség az ezzel kapcsolatos fejlesztésekhez.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.07.11 14:31

Ez érdekes, mert én úgy tudtam, hogy már régóta nem szabad használni. És nálam nem is használták.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html