Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Royal Dutch Shell Plc, Európa legnagyobb olajtársasága hatvan százalékkal növelte profitját az elmúlt három hónapban és a Reutersnek nyilatkozó elemzők ugyanezt várták az Exxon Mobilt Corp.-tól, az ágazat legnagyobb szereplőjétől a cég gyorsjelentésének közzététele előtt. A Shell nettó nyeresége 8,78 milliárd dollárra emelkedett, az egyszeri tételek és készletváltozások nélkül számolt eredmény 6,3 milliárd dollár lett a 2010. január−márciusi 4,8 milliárd után. Az árbevétel nagyjából ötödével nőtt annak ellenére, hogy a cég napi termelése karbantartási munkák miatt három százalékkal, 3,5 millió hordó olajnak megfelelő energiahordozóra csökkent. A cégvezetés a múlt hónapban azt ígérte, hogy további egymilliárd dollárral csökkenti a vállalat finomítói és marketingköltségeit. A Shell tervei szerint 100 milliárd dollár beruházásával 2014-re napi 3,7 millió hordó olaj-egyenértékesre növelik a termelést.

A kedvező eredmények fő forrása az olaj drágulása: a Brent nyersolajat 105 dollár/hordó felett jegyezték a londoni árutőzsdén az elmúlt napokban, ami 36 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttinél. Emellett a Shell javítani tudja hatékonyságát is, a finomítók termelésén elért profitot például 1,65 milliárd dollárra emelték a tavalyi 778 millióról. A jövő is ígéretesnek látszik: hamarosan megkezdi működését két folyékony gázt (lng) előállító terminál a Közel-Keleten, amelyek 2012-től napi 800 ezer hordó olajnak megfelelő földgázzal növelik a Shell értékesítéseit.

Az Exxon Mobil részvényeinek ára 15 százalékkal ugrott meg az első negyedévben, alaposan ráverve ezzel a Dow Jones hatszázalékos emelkedésére. Ennek hátterében is a fekete arany drágulása áll, amelynek eredményeként 10 milliárd dolláros profitot vár a piac az óriáscégtől. A kiváló teljesítmény elérését segíti az is, hogy a cég termelését várhatóan megdobja az észak-amerikai gázkitermeléssel foglalkozó XTO Energy Inc. hozzájárulása − ezt a vállalatot 2010 júniusában vásárolta fel az Exxon. A cég összesen napi 4,8-4,9 millió olaj-egyenértékes kitermelésről adhat számot, szemben az egy évvel korábbi 4,36 millióval.