Óriási adócsalásra derült fény - cégvezetők kezén kattant a bilincs

Újabb fiktív számlákkal üzletelő bűnszervezetet buktattak le a NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói - adta hírül az adóhivatal.
Domokos László, 2017. február 16. csütörtök, 16:06
Fotó: Napi.hu

A mai bejelentés szerint a több mint hatszázmillió forintos kár teljes egészében megtérülhet a zárolt vagyontárgyakkal.

A gyanú szerint egy takarmánygyártással foglalkozó cég bűnszervezeten keresztül szerzett be szójaolajat és szójadarát. A cseh és horvát gazdasági társaságoktól vásárolt termékeket magyar cégeken keresztül átszámlázták, hogy a külföldi beszerzést eltitkolják, és így csökkentsék fizetendő áfájukat.

Ezzel párhuzamosan, egy tojással kereskedő férfi is ugyanezzel a bűnszervezettel került kapcsolatba. A Lengyelországban vásárolt tojás az ő vállalkozásaihoz is fiktív számlákkal került.

A cégek összesen több mint hatszázmillió forint kárt okoztak az állami költségvetésnek. A pénzügyi nyomozók hét megyében és a fővárosban, összesen 58 helyszínen tartottak házkutatásokat; követeléseket, ingatlanokat, járműveket, továbbá bankszámlán és a gyanúsítottaknál fellelt készpénzt is zároltak. Intézkedésükkel az okozott kár teljes egészében megtérülhet.

Az ügyben 13 gyanúsítottat hallgattak ki bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt, tizenegyen - köztük a cégek képviselői is - előzetes letartóztatásban vannak - közölte az adóhivatal.

HOZZÁSZÓLÁSOK