Budapesten eddig a cégek 27-28 százaléka tett eleget cégbírósági adatbejelentési kötelezettségének, vagyis a mintegy 240 ezer vállalkozás közül bő 150 ezren egyelőre elmulasztották a bejelentést - nyilatkozta az InfoRádiónak Kenesei Judit, a Fővárosi Cégbíróság vezetője. Bár a cégeljárási törvény adatbejelentést előíró módosítása 2012 március 1-jén lépett hatályba, mégis mindenki gyakorlatilag az utolsó percre hagyta az ügyintézést. Ez Kenesei Judit szerint azért okoz gondot, mert a cégbíróság informatikai rendszere sem működik olyan megbízhatóan és olyan gyorsan, mint normál esetben.

Bár a határidő február 1., a cégbíróság vezetőjének szavai arra utalnak, hogy e határidő be nem tartása nem von maga után automatikusan bírságolást - a lényeg az, hogy a cégek mielőbb megtegyék a bejelentést.

Akik nem tettek eleget február 1-jéig, azok a későbbiek folyamán nyújtsák be, mert fontos, hogy a közhiteles ezek az adatok szerepeljenek - fogalmazott Kenesei Judit. Hozzátette: az adatbejelentési kötelezettséget előírő cégeljárási törvény nem határozott meg szankciót. Igaz, a törvény általános részében van a mulasztók részére jogkövetkezmény, méghozzá pénzbírság, de itt ebben a körben a jogalkotó ezt nem mondta ki. Mi mint jogalkalmazók nem is akarjuk az ügyfelekre ilyen hátrányos kiterjesztő értelmezését használni a jogszabálynak, nem fogunk csípőből bírságolni - mondta a cégbíróság vezetője. Hangsúlyozta: ez nem jelenti azt, hogy a cégek megpihenhetnek, és aki eddig nem tett eleget a kötelezettségének, az később se tegyen.

Az Index.hu korábban arra figyelmeztetett, hogy akik a szerződésmódosítást elmulasztják, azok 50 000-900 000 forint közötti büntetésre számíthatnak, ugyanis a törvényben nincs moratórium vagy haladék, vagyis a bírságolás kötelező február 1-jétől a mulasztóknak.

Mindent összevetve úgy tűnik tehát, némi csúszás belefér, de az adatbejelentés összességében nem úszható meg és célszerű mielőbb megtenni, mert ha csípőből nem is bírságolnak, egy későbbi ellenőrzés során már jöhet a büntetés.