Óriási bírságot úszott meg Budaörs

Budaörs önkormányzatának mégsem kell kifizetnie azt a százmilliós büntetést, amit a rezsibiztos rótt ki rá az előírtnak nem megfelelő számlakép miatt – számol be az Index. Németh Szilárd szerint azért kellett volna bűnhődnie az önkormányzatnak, mert nem látszott elég jól, milyen sok pénzt takarítottak meg a fogyasztók a kormánynak köszönhetően.
Index.hu, 2014. április 16. szerda, 15:10
Fotó: Napi.hu

A Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a Budaörsi Településgazdálkodási Kft.-nek (BTG Kft.) adott igazat, miután az fellebbezett az állítólag rosszul kiállított közüzemi számlák miatt rá kirótt 101 milliós büntetés ellen - írja közleményében a budaörsi önkormányzat, melyet az Index idéz.

Még tavaly szeptemberben jelentette be Németh Szilárd rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos, hogy több mint félmilliárd forintnyi kötbér megfizetésére köteleztek országszerte összesen tíz távhőszolgáltató céget hibás számlázás miatt. A rezsibiztos szerint a kiállított számlakép nem felelt meg tökéletesen az előírtaknak, ezért a szolgáltatások előfizetői nem tudhatták meg pontosan, hogy mennyi megtakarítást köszönhettek havonta a Fidesz-kormánynak - írja az Index. A Budaörsi Településgazdálkodási Kft.-nél, amelyet 101 millió forint büntetés megfizetésére köteleztek. Ez számlánként 10 ezer forintot jelentett volna.

A város polgármestere, Wittinghoff Tamás azonnal nyilatkozatban tiltakozott az eljárás miatt. Mint fogalmazott: azzal, hogy ekkora összeg megfizetésére akarják kötelezni a céget, egy jól működő szolgáltatót kergetnek csődhelyzetbe a 30 ezres lélekszámú Budaörsön. A büntetés szerinte irreális, ráadásul négy hónapon át rendre beküldték a számlamintákat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz.

A BTG Kft. a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 101 millió forintos kötbérfizetési kötelezettséget megállapító határozata ellen keresetet nyújtott be a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra. A bíróság 2014. április 15-én meghozott ítéletében egyértelműen Budaörsnek adott igazat, fellebbezésnek helye nincsen.

A bíróság indokolásában kifejtette, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és az első fokú fogyasztóvédelmi hatóság határozatai is jogszabálysértőek voltak, hiszen a BTG Kft. nem követett el jogsértést a vizsgált időszakra kiállított számlák kapcsán; hogy a jogszabályban előírt rezsicsökkentést a BTG Kft. végrehajtotta és a fogyasztók részére a törvény által előírt tájékoztatást is megadta; hogy a bíróság nem fogadta el a Fogyasztóvédelmi Hatóság azon érvelését, hogy a megtakarítás mértékének nettó + áfa összegben történő feltüntetése nem egyértelmű és nem valós tájékoztatásnak tekinthető, sőt, rámutatott arra, hogy a számlákon olyan többlettájékoztatást is nyújtott a BTG Kft. a fogyasztók részére, amely a törvényben nem volt előírva.

Az eljárás során azt is megállapították, hogy egyetlen fogyasztói panasz sem érkezett a vizsgálat alá vont számlákkal kapcsolatosan.


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RonaGyuri, 2014.04.16 15:39

Na ennyi esze van ennek a szerencsétlen rezsi-majomnak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html