Óriási fapusztítást titkolnak Budapesten? - Megszólalt az erdészet

Nyár vége óta mindenféle lakossági egyeztetés nélkül óriási, egybefüggő területeken vágták ki a fákat a XVIII. kerületi Péterhalmi-erdőben az erdészeti cég döntése nyomán - adta hírül az MSZP. A hírre reagált a Pilisi Parkerdő Zrt., amely a főváros pesti oldalának legnagyobb parkerdejét kezeli.
K. Kiss Gergely, 2017. november 30. csütörtök, 11:30
Fotó: Napi.hu

Egy név nélkül nyilatkozó pilisi parkerdő alvállalkozó szerint a vidéki, szegényebb körzetekben készülnek a fideszes országgyűlési képviselők szociális tűzifát osztani az újraválasztásuk érdekében. Ezért vágják ki ezt az erdőt is - írta közleményében a Magyar Szocialista Párt.

Úgy tudják, az 500 hektáros erdőből mára csaknem 150 hektárt irtottak ki, így 1,5 milliárd forint értékű fát termeltek ki. Egy olyan erdő pusztítását rendelték el kampánycélokra, amelyre a helyi önkormányzat már több százmillió forintot költött erdei tornapályák, sportpályák, turista ösvények és egyéb infrastruktúra kialakítására.

A Fidesznek tűzifára van szüksége ahhoz, hogy növelje az esélyeit a választáson és már az sem zavarja, ha ehhez lassan minden zöldterületet fel kell számolnia Budapesten - vélekednek. Eközben a tűzifa ára csaknem megduplázódott egy év alatt és így a vegyes tűzifa köbmétere ma már 27-28 ezer forint. A rászoruló családoknak csökkenteni kell a fűtési kiadásait, a tűzifahiányra pedig szakmai megoldást kell adni - zárul a közlemény.

Ez, így ebben a formában nem igaz!

A Pilisi Parkerdő Zrt. a XVIII. kerület portálján reagált a fakitermelésekkel kapcsolatban: a cég szerint nem igaz, hogy csaknem 150 hektár erdőt irtottak ki, ezzel szemben 2017-ben 2,76 hektáron történt tarvágás, és további 35 hektárt érintett valamilyen egyéb, állománynevelő fakitermelés, ahol a területen lévő fák nagy része visszamaradt a területen.

A tarvágás után tavasszal megtörtént az új erdő létesítése, így egy hektár "irtás" sincs, az erdő területe nem csökken a kerületben sem. A Péterhalmi-erdőben élő összes fa együttes térfogata mintegy 32 ezer köbméter, ami évente több mint 1200 köbméterrel gyarapszik. A 2017-es évben összesen 800 köbmétert termeltek ki, azaz 2017-ben mintegy 400 köbméterrel nőtt az erdő fakészlete, vagyis nem lehet az erdő "kiirtásáról" beszélni.

A 2017-ben kitermelt 800 köbméter faanyagból származó bevétel nagyságrendileg 15 millió forint volt, tehát nem 1,5 milliárd - magyarázza az erdészeti társaság.

A 2017-ben kitermelt 800 köbméter faanyag jelentős része nyár és fenyő, amik nem keresettek a tűzifa piacon, ezért jellemzően rostfaként ipari felhasználásra kerül. A tűzifaként hasznosítható, jellemzően akác és tölgy fajokból származó faanyagot kizárólag helyben, közvetlenül a lakosságnak értékesítik. A helyben értékesített tűzifa mennyisége mintegy fele az idei kitermeléseknek.

Az erdőgazdálkodó által elvégezhető fakitermelési munkákat és mennyiségeket a független erdészeti hatóság által készített, rendeletben rögzített, 10 évre szóló erdőterv határozza meg. A Pilisi Parkerdő Zrt. az érvényes erdőterv alapján végzi szakmai tevékenységét a Péterhalmi-erdőben is - fogalmaztak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.12.01 12:43

Szintet léphet favágásban a Fidesz: jöhet a tarvágás és az ártéri erdők szétrombolása

Az új jogszabály alapján több erdőt érinthet a tarvágás, és tönkre mehetnek az ártéri erdőségek is ? írta meg a Magyar Nemzet. Az erdőkről szóló törvény tervezett módosítását közös nyilatkozatban bírálta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország is.

A Magyar Nemzetnek Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdővédelmi Programjának vezetője elmondta:

A tervezet egyik legkritikusabb pontja, hogy csökkenne a folyamatosan erdővel borított területek aránya.

A törvény az állami erdőgazdaságok esetében előírja, hogy mekkora területen nem szabad tarvágást végezni, ezen lazítana az új szabályozás. Gálhidy szerint a törvény elfogadásával 30 ezer hektáron végezhetnek majd ismét tarvágást, olyan területeken, ahol eddig nem volt szabad. Sőt: a folyamatos erdőborítást úgynevezett "átmeneti üzemmóddal" is biztosítani lehet, tehát egy-egy erdőt kisebb méretű tarvágásokkal lehet felszabdalni, az új törvény szerint egy ilyen terület mégis "folyamatosan erdővel borítottnak" minősül majd.

https://24.hu/belfold/2017/04/05/szintet-lephet-favagasban-a-fidesz-johet-a-tarvagas-es-az-arteri-erdok-szetrombolasa/

https://mno.hu/belfold/erdoket-tehet-tonkre-az-uj-torveny-2393239

http://greenfo.hu/hirek/2017/04/08/erdotorveny-nincs-palfordulas-mert-egyezseg-sem-volt
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2017.12.01 11:00

@tarosPifta: A mocskolódás, a tudatlanság örök, a fák élete véges !!! De azért megkérdezném a ballib érában nem vágtak ki fákat ?????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2017.12.01 10:52

A fidesz csak rombol.
Kivágja a fákat mindenhol, közben Áder meg a környezetvédelemről papol.
Tönkrevágta az egészségügyet.
A többsávos utakat leszűkítette.
Kicsinálta a rokkantakat.
Kicsinálja a rákosokat.
Kicsinálja a betegeket a kórházakban.
Kicsinálja a hajléktalanokat.
Kicsinálta a nem fideszses gazdákat, őstermelőket.
A fidesz csak pusztít, csak felesleges stadionokra költ, meg lenyúlja az uniós támogatásokat és az adókat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezt-nektek, 2017.12.01 00:00

@Bahnsteig_Eins: a tolvaj felcsuti Orsósnak és itt is kommentelő kisstílű buzeráns csicskáinak, mint pl. terabit, krix3 stb., mindez magas, inkább kivágják fáinkat, erdeinket, odaadják a kátrányosoknak és visítanak hogy "éljen a Fidesz", a kitartott buzeráns boxoscsicskák. Azt már nem fogják fel, gazdájukkal együtt, a cigánycsicskák hogy a kiirtott fákat, erdőket nem lehet jövőre is kiirtani. Ha ezt fel tudnák fogni, akkor nem lennének boxoscsicskák sem, de persze kényelmesebb nekik a csicska-élet, a szerencsétlen nyomorult inasoknak, boxoscsicskáknak, mint terabit és krix3 meg a többi kitartott fidesznyugger.

Írja mindezt, a skizofrén, aki egész nap, reggeltől estig, a kamu profiljait váltogatva akarja a propaganda jobber észt osztani! Ha, ha, ha

Gyorsan váltsál egy másik kamu profilra, hátha annak több esze van! Ha, ha, ha

Látom halgattál rám, és cserélgeted is rendesen a kamu profiljaidat, de hiába, mert mind ugyan annyira ostoba! Ha, ha, ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.11.30 23:40

@laci_52: a tolvaj felcsuti Orsósnak és itt is kommentelő kisstílű buzeráns csicskáinak, mint pl. terabit, krix3 stb., mindez magas, inkább kivágják fáinkat, erdeinket, odaadják a kátrányosoknak és visítanak hogy "éljen a Fidesz", a kitartott buzeráns boxoscsicskák. Azt már nem fogják fel, gazdájukkal együtt, a cigánycsicskák hogy a kiirtott fákat, erdőket nem lehet jövőre is kiirtani. Ha ezt fel tudnák fogni, akkor nem lennének boxoscsicskák sem, de persze kényelmesebb nekik a csicska-élet, a szerencsétlen nyomorult inasoknak, boxoscsicskáknak, mint terabit és krix3 meg a többi kitartott fidesznyugger.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html