Óriási fejlesztéseket ígért Kecskemétnek Orbán

Százmilliárdos nagyságrendű fejlesztést ígért Orbán Viktor Kecskemétnek kedden.
Index.hu, 2016. február 9. kedd, 13:37
Fotó: Napi.hu

Újabb állomásához érkezett a Modern Városok Program, Orbán Viktor ezúttal Kecskemétre látogatott milliárdos fejlesztéseket ígérni. A koreográfia most is hasonló volt, mint a legutóbbi rendezvényeken. A kormányfő tárgyalt a megyeszékhely polgármesterével, jól elkéstek a sajtótájékoztatóról, Orbán anekdotázott a városról, bejelentette a milliárdos beruházásokat, majd néhány gondosan kiválasztott sajtómunkatárs kérdezhetett - írja az Index.hu.

Orbán ígérete szerint a következő években 100 milliárdos nagyságrendben érkezhet fejlesztési forrás Kecskemétre. A következő fejlesztéseket ígérte Kecskemétnek a miniszterelnök. Volt olyan tétel, ahol a beruházás becsült összegét sem akarta elárulni, "akkora szám" - jegyzi meg az Index:

25 milliárd forintból gazdaságfejlesztési alapot hoznak létre - ennek munkaneve: Kecskemét Fejlődéséért Alap, ez az életképes ötleteket, beruházásokat támogatja majd.

  • Építenek egy polgári célokat szolgáló leszállópályát a repülőtéren.
  • Az ipari telepen áramhálózati fejlesztést végeznek.
  • Teljes körgyűrű lesz a város körül - 18 milliárd forint.
  • Az 52-es bekötő utat négysávossá teszik.
  • Egyetemi, ipari kutatóközpontot hoznak létre. A konkrét összegről egyelőre nem állapodtak meg, egy kis bizottságot állítanak fel.
  • Nagyszabású vasútfejlesztés lesz: a főpályaudvart rendbe teszik, mellé egy P+R parkolót építenek, és megteremtik a kecskeméti elővárosi vasútrendszert, hogy a környékről a városba járhassanak. "Ez akkora szám, hogy nem is merem elmondani."
  • Új, 250 fős koncertterem, új tantermek és stúdiók építése - 3 milliárd forint.
  • Új kollégium építése - 1,5 milliárd forint.
  • A Városháza felújítása a 120 éves évfordulón, jövőre be is fejezik - 4 milliárd forint.

Orbán a sajtótájékoztatón feltűnően sokat dicsérte Kecskemét polgármesterét, Szemereyné Pataki Klaudiát. A kormányfő szerint a fideszes városvezető nagyon jól harcolt azért, hogy minél több pénzt kaphasson a kormánytól, "hogy eggyel több nulla szerepelhessen a tételek mögött". Orbán azt is mondta, hogy a polgármester ebben a harcban "nem szorul különórákra".

 

HOZZÁSZÓLÁSOK