Óriási hitelfelvételre készül a magyar állam

A jövő évi bruttó finanszírozási igény 7844 milliárd forint lesz, amiből 1166 milliárd friss hitelfelvételt jelent, a maradék 6678 milliárd forint a lejár tartozások megújítását szolgálja - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. vezérigazgatója.
MTI, 2016. december 28. szerda, 12:40
Fotó: Napi.hu

A devizában lejáró adósságból 1,7 milliárd euró értékű nemzetközi kibocsátású devizakötvény visszafizetése válik jövőre esedékessé, amihez még mintegy 600 millió euró hitelt is törleszteni kell, és a belföldi devizakötvényekből is mintegy 39 milliárd forintnyi kifut. A lakossági forintkötvényekből 3695 milliárd forint jár le.

A központi költségvetés és az államadósság 2017-es finanszírozásáról szóló tájékoztatón a miniszter elmondta: az idei tényleges GDP függvényében az államháztartás maastrichti adóssága év végére akár 74 százalék alá is csökkenhet. Az adósság finanszírozásában jelentős szerepet kaptak a lakossági állampapírok, amelyek immár 20 százalékát teszik ki a teljes államadósságnak; ez 2010 decemberében még csupán 2 százalék volt.

Az adósság devizaaránya a nettó kibocsátás alakulásának köszönhetően is csökken. A költségvetés adósságában a devizában fennálló rész 2016 végén várhatóan alig valamivel 25 százalék fölött lesz, amely jelentősen csökkenti az árfolyamváltozások miatti sérülékenységünket. Az adósságon belüli devizaarány hat évvel ezelőtt még jóval 60 százalék fölött volt.

A 2017-re vonatkozó finanszírozási terv szerint továbbra is alapvető cél az állam biztonságos és költséghatékony finanszírozásának biztosítása hosszú távon is, amely főleg tőkepiaci eszközökre épít - mondta a miniszter. Három alapvető stratégiai célt tűzött ki az adósságkezelő: az adósságráta - az alaptörvényben is rögzített - rendszeres csökkentésének támogatását, az államadósság hazai befektetői körének további bővítését és az államadósság devizahányadának további csökkentését.

A terv 1 milliárd euró értékű piaci deviza forrásbevonással is számol jövőre, ugyanakkor az év során a tényleges piaci forrásbevonás a piaci kereslet, az esetleges visszavásárlások függvényében több is, és kevesebb is lehet. A tényleges nemzetközi kibocsátásokról a kibocsátást megelőzően a piaci feltételek függvényében születik döntés - tette hozzá Varga Mihály.

A jelenlegi elképzelések szerint 1,2 milliárd euró devizaforrás bevonására készül kormány jövőre, de a piaci lehetőségektől függően ennél több vagy kevesebb is lehet. Barcza György szerint ebből egymilliárd eurós piaci devizakötvény kibocsátásával számol 2017-re az ÁKK.

A prezentáció szerint 2017-ben 835 milliárd forint kötvény-lejárat jelentkezik és 100 milliárd forintos tervezett kötvény-visszavásárlás lesz. A tervezett csereaukció 429 milliárd forintnyi. A 3695 milliárd forintnyi lakossági kötvénylejárat mellett 883 milliárd diszkont kincstárjegy-lejárattal is számolnak.

A tervezett bruttó kibocsátásból 2017-ben 4395 milliárd forint értékben a lakossági állampapírt veszik célba, vagyis várhatóan 700 milliárd forint lesz az állomány nettó növekedése. Együttesen 62 milliárd forinttal számolnak a letelepedési kötvényből és a belföldi eurókötvény (PEMÁK) értékesítéséből, vagyis egy rövid ideig még jövőre is marad a letelepedési kötvény konstrukció. A tájékoztató szerint 1046 milliárd forint diszkont kincstárjegy, 1718 milliárd forintkötvény kerül piacra.

Decemberben durván 600 milliárd forintos költségvetési átcsoportosításról döntött a kormány, a kórházaknak 70 milliárd forintot, a nyugdíjasok év végi juttatására 48 milliárd forintot, az Eximbank feltőkésítésére 47 milliárd forintot csoportosítottak át. E kiadásokra a kedvező államháztartási számok adtak lehetőséget, és ezekkel együtt is az idei ESA-hiány a GDP 2 százaléka körül várható - mondta Varga Mihály.

A kormány becslése szerint együttesen 80 milliárdot vihet el a költségvetéstől az áfacsökkentés.

Varga szerint a kedvező hozamkörnyezet lehetőséget ad arra, hogy a paksi orosz hitelt is piaci feltételek mellett tudja majd az ország finanszírozni, élhetünk azzal a lehetőséggel, hogy Magyarország, ha akar, bármikor előtörleszthet. Ezzel kapcsolatban döntés egyelőre nincs, de 2017-ben már lehet, hiszen eddig jelentős összeget sem vett igénybe az ország a hitelkeretből.

Jövő márciusig még piacon lehet a letelepedési kötvény, az első negyedév után a konstrukció a jelenlegi formában kikerül a rendszerből, a felülvizsgálata most van napirenden - mondta a pénzügyér.

A földárverésekből befolyó összeget arra fordította az állam, hogy részben a tervezettnél kisebb államkötvény kibocsátást hajtson végre, másrészt visszavásároljon olyan magasabb hozamú papírokat, melyeket korábban bocsátottak ki.

A nemzetgazdasági miniszter az adósságmegújítás lehetséges piacai között említette az euró, a dollár, a jen és a jüan piacát, emellett bejelentette: megkezdődött az egyeztetés az NGM és az ÁKK között arról, hogy új, kétéves lejáratú lakossági állampapír is megjelenhessen.

A tervek szerint az adósságráta további mérséklődésével az ország sérülékenysége is csökken, mert egyre inkább a hazai megtakarítások lesznek a finanszírozás forrásai. A deviza részarány további csökkentését kell elérni úgy, hogy 2020-ra 20 százalék alatt legyen a mostani 25 százalékkal szemben - mondta Varga Mihály.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2016.12.31 09:25

@TomasP: JÓL LÁTOD A SZOMORÚ TÉNYT !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.12.31 09:24

@Dakota Summer: TE BAROM !! Addig ne vegyél levegőt míg el nem éri a 2010-es kormányváltáskori 19 933 milliárdot .A 2016 év végi kozmetikázások után a MANYUP hatást is beszámítva meghaladja a 30 000 milliárdot pedig nem kevés EUS támogatási többlet érkezik . A MANYUPOT azért kell figyelembe venni mert a SZOCIK külföldi hitel terhére gyüjtötték ,ORBÁN pedig HELYESEN államosította a havi járulék fizetéssel együtt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.12.31 07:50

@TomasP: lenyugodhatsz a picsába, az adósság jövőre is csökkeni fog, vagy fél százalékot...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

TomasP, 2016.12.30 22:27

Jaj, ebből lesz még nekünk bajunk, hiszen ezt is vissza kell fizetnünk. Ezt most azért veszik fel, hogy legyen miből osztogatni. Eddig maguknak rendezték a zsebeiket, majd jövőre el kell némítani a többit is. Persze csak morzsákkal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2016, 2016.12.30 14:40

@V0LE: Jahh, ok. :D :D
..és még én vok a szánalmas.. :D :D :D :D
idióta
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html