Óriási kárt okoz az új csalási technika

A kamu exportértékesítésre vásárolt gabona mint áfacsalási módszer már a múlté. Az új módi, hogy valóban megutaztatják a terményt, ám kikerülik az itthoni és a külpiaci áfa befizetését. A magyar gabona harmada foroghat feketén, az állam 30−100 milliárd forintot bukik.
Kiss Melinda, 2011. május 19. csütörtök, 06:50
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Egy a lapunknak név nélkül nyilatkozó nagykereskedő becslése szerint a Magyarországon megtermett gabona 30 százaléka legalább egyszer megfordul áfacsalók kezén, míg a repce esetében évi 100−200 ezer tonna forog így.

Becslések szerint évi 30−100 milliárd forint közötti összeget csalnak el csak a gabonaágazatban. Megoldást vagy a drasztikus áfacsökkentés, illetve a fordított áfafizetés jelenthetne, vagy az ellenőrzések szigorítása. A csökkentésre a költségvetés bevételkényszere miatt kevés az esély, de az is számít, hogy az állam sem szívesen mond le a bevallott és befizetett áfa 45 napos kamatmentes használatáról. Az ellenőrzés szigorítása alatt pedig azt értik a lapunknak nyilatkozó szereplők, hogy az adóhivatalnak érdemes lenne a próbavásárlások és a vagyonosodási vizsgálatok rendszerét erre a szektorra is kiterjeszteni.

Megéri a zavarosban halászni

Ma már ósdi eszköznek számít a gabonaágazatban az a korábban alkalmazott módszer, amikor a magyar termelőktől exportértékesítési (célországban adózó) céllal vásárolták fel a gabonát. Sok esetben azonban a tényleges kivitel helyett belföldön értékesítették tovább a terményeket. Közben a termelőket előbb-utóbb megtalálta az adóhatóság az áfabefizetési követelésekkel. A károsult és jóhiszemű termelők közül többen is pert indítottak az adóhivatal eljárása ellen, már született is nekik igazat adó elsőfokú ítélet.

A magas, 25 százalékos itthoni áfa továbbra is vonzerőt gyakorol a zavarosban halászókra. Az egyik legújabb módszer az, hogy legálisan megveszik a magyar termelőktől a gabonát − egy eleve bedöntésre alapított céggel −, majd valóban exportálják, de rövid időn belül egyúttal importálják is ugyanazt a mennyiséget. A határon megutaztatott terményt itthon értékesítik. Így egyrészt mentesülnek az első, külpiaci áfafizetés alól, de az importált tétel után sem fizetik meg a továbbértékesítéskor. Még a jelenlegi benzinár mellett is megéri az ügylet az elcsalt kétszer 25 százaléknyi áfa összege miatt.

Kedvelt módszerré vált az utóbbi időben az is, hogy a szomszédos országokból legálisan megvásárolt gabonát értékesítik fantomizálható, gyakorta ukrán, szerb vagy hajléktalanok tulajdonában lévő, 3−6 hónapig működő és az itteni adóbevallásokat is előszeretettel kihagyó cégeken keresztül Magyarországon − így szintén kétszer mulasztják el az áfa megfizetését.

Titkolóznak a termelők is

Szakértők szerint az is egyre inkább elterjedt módszer − és megfogni is ezt a legnehezebb −, hogy a csalás és jövedelemeltitkolás már a termelőknél elkezdődik. A megtermett gabona egy részét eleve letagadják és később feketén, legtöbbször készpénzért értékesítik a jól bevált, pár hónapos kereskedőcégeken keresztül. Ezek természetesen már számlára adják tovább az árut, ám az áfa megfizetését vagy bevallását már elmulasztják. Az adóhatóság többnyire a kereskedői lánc végén álló legnagyobb szereplők ellenőrzésével kezdi, de mire eljut a lánc elején álló fantomcégekhez, addigra ezek a vállalkozások már rég befejezték tevékenységüket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Demeter222, 2011.05.19 13:30

Az sem lenne hátrány, hogy a cégek megszűnése után felelősségre lehetne vonni a cégvezetőt, mint magánszemélyt is.
Nevetséges, hogy sorra szünnek meg a cégek, jogutód nélkül ugyanazok a személyek másikat alapítanak, majd azt is megszüntetik és közben büntetlenül akár milliárdos károkat is okoznak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.05.19 12:37

A megoldás nem túl bonyolult, ugyanis kell néhány precedensértékü itélet és máris mindenki tudni fogja, hogy a vám/adóhivatal rászállt a témára és tiz évre itélték azokat akiket elkaptak... innentől tényleg csak az adrenalinkedvelők fogják ezt a sportot müvelni , ( a jelenlegi, hülye az aki nem csinálja helyett) !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jakabaa, 2011.05.19 11:50

előre Közgazdák,
tessék kiszámolni, hogy mekkora a nyereség/előny a kisüzem-nagyüzem kontrasztnál
és hogy egy ilyen léptékű csalás mennyit farag le abból az "előnyös" helyzetből, amit a kisgazdaságok felszámolása és a mai nagycéges gyakorlat jelent.
Az egész gazdasági-társadalmi felállás az erős és minél aljasabb kutyát szolgálja, a FIDESZnek statáriálisan kellene fellépnie.
Hisz nincs az, amit szét ne lehetne csalni. Hol van ehhez ennyi finánc, rendőr, börtön. KELL a halálbüntetés!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zalan10, 2011.05.19 08:54

Miért ír cikket olyan, akinek lövése sincs az egészről? Milyen kétszer 25%?

Van negyedik megoldás is, jelenleg a Kormányzat előtt hever...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html