Óriási kockázat az utakon - kötelező lenne, mégsem nézik a szűrővizsgálaton

Bár 2015-től kötelező lenne, az orvosok több mint fele nem végzi el az alvászavar szűrővizsgálatát a jogosítványok megújításakor - írja a Magyar Idők.
Szabó Zsuzsanna, 2017. február 20. hétfő, 08:35
Fotó: Reuters

A 119 háziorvos megkérdezésével végzett felmérés szerint "csupán a praxisok 39 százalékában végzik el rutinszerűen a szűrővizsgálatot", pedig a szakértők szerint kétszer nagyobb a kóros aluszékonyság, mint az alkoholos befolyásoltság miatti baleseti kockázat - írja a lap.

Nem véletlen, hogy egy uniós előírással összhangban 2015 áprilisa óta Magyarországon is jogszabály írja elő az alvászavar szűrését azoknál a sofőröknél, akiknél felmerül a problémát leggyakrabban okozó alvási apnoe (alvás közbeni légzésleállás) gyanúja.

A Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság háziorvosi munkacsoportjának tagja, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense, Torzsa Péter a lapnak elmondta, hogy  a háziorvosok 15 százaléka saját bevallása szerint egyáltalán nem, 46 százaléka pedig csak a rizikófaktorral rendelkező - például elhízott, magas vérnyomásos - pácienseknél kerít sort az alvászavar vizsgálatra.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK