Óriási köd burkolja a nyugdíjakat - miért ennyit emelnek?

Óriási vita alakult ki a jövő évi nyugdíjemelési tervvel kapcsolatban, a kormány hozzászámítja a növeléshez az áfacsökkentéseket is, az érintettek viszont elszoktak attól, hogy nem nő jobban a juttatásuk az inflációnál. Az ország vezetése teszi-veszi a jövedelmeket.
Napi.hu, 2016. április 27. szerda, 16:44
Fotó: Napi.hu

A kormány 2010-es kormányzásának elején úgy határozott, hogy a törvényben előírt minimumnál jobban emeli a nyugdíjakat - kezdi a nyugdíjasok és a Fidesz viszonyát elemző jelentését a Policy Agenda kutatóintézet. Az okok közhelyesek: nagyon alacsonyak voltak a nyugdíjak, jelentős nyugdíjas réteg élt a létminimum alatt. Másrészt minden kormányzó erő igyekszik a kedvében járni a választásokon nagyon aktív nyugdíjasoknak.

Ennek megfelelően 2010 és 2015 között az öregségi nyugdíjak átlagosan 26 százalékkal nőttek, és a már nyugdíjban lévők juttatása is jelentősen, 21 százalékkal bővült Ez az infláció feletti, azaz reálnövekedést jelentett. Joggal mondhatja a kormány, hogy a nagyjából egyhavi növekményt kiadó reálnyugdíj-növeléssel mintegy visszaadta a korábban eltörölt 13. havi nyugdíjat.

"Dédelgetett" réteg

A múlt héten közölt létminimum-adatok is mutatják, hogy a kormány előnyben részesítette a nyugdíjasokat. Az egyfős nyugdíjas háztartásoknál 2010-ben 70 862 forint volt a létminimum értéke. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság statisztikája alapján 2010-ben az öregségi nyugdíjasok 41 százaléka kapott ennél alacsonyabb összeget. Öt év alatt, 2015-re 79 214 forintra ment fel a létminimum ebben a körben, ám ekkor már csak az öregségi nyugdíjasok 19 százalék kapott ennél kevesebbet

Eközben azonban ugyanebben az évben a magyarok 41,5 százaléka élt olyan háztartásban, amelyben a létminimum alatt volt a család jövedelme. Ez az arány a nyugdíjas háztartások esetében csak 16 százalék volt. Más szóval, ha egy magyar háztartásban "csak" nyugdíjasok élnek, akkor ők a többiekhez képest nagyobb valószínűséggel élnek létminimum felett, azaz a helyzetük viszonylag jobb volt.

Ahol családi vagy egészségi okokból összeköltöztek az emberek, ott megugrott a létminimum alatt élők száma - a  háztartások 26 százaléka került ebbe a helyzetbe, feltéve, hogy legalább egy nyugdíjas élt bennük, míg a család többi része aktív volt.

Nyugdíjemelési egyszeregy

A vonatkozó törvény alapján a nyugdíjakat az infláció mértékével kell emelni. Ha a pénzromlás üteme meghaladja a várakozásokat, akkor novemberben kiegészítő emelés jön, ha azonban a kormány a költségvetés megalkotásakor magasabb inflációval számolt, mint amennyi bekövetkezik, akkor a különbség növeli a nyugdíjak vásárlóerejét, azaz ez a nyugdíjasok nyeresége.

Ez történt az elmúlt években, ám a jó időknek vége szakad, ha a kormány reálisan kezdi tervezni az inflációt. Ez történik jövőre, és ezért jelentettek be 0,9 százalékos emelést. A nyugdíjasok azonban megszokták, hogy viszonylag jól gyarapszik a pénzük, ezért sokként érte őket az egy százaléknál kisebb növelés.

Van magyarázat

A kormány azzal védekezik, hogy nyugdíjemelésként beszél az alapvető élelmiszerek áfacsökkentéséről, amely egyébként minden társadalmi csoportot egyaránt érint. A lakonikus nyilatkozat szerint ez több tízezer forint megtakarítást jelent az érintetteknek. Ami persze egy évre értendő.

A tej, a tojás és a baromfihús áfájának mérséklése, amennyiben a kereskedők nem nyelik le a különbséget, a Policy Agenda számításai szerint havonta átlag 614 forint megtakarítást hozhat a magyaroknak. A nyugdíjas háztartások fogyasztási szokásai miatt náluk ez több,  840 forint lehet. Ez olyan, mintha 0,5 százalékkal nőnének a nyugdíjak.

Ki veszít?

Ugyanakkor az adatok szerint a létminimum alatt élő háztartások esetében az egyes alapvető élelmiszereket érintő áfacsökkentés nagyjából háztartásonként átlag 780 forint megtakarítást eredményez. Ez is arra utal, hogy a kormány - bár propagandája szerint erre törekszik - nem tudja egyszerre megvédeni a nyugdíjasokat és munkaalapú társadalom aktív munkavállalóit.

Bár a létminimumhoz viszonyítva sikerült feljebb tolni a nyugdíjasok életszínvonalát, ám nagyon sok olyan háztartás van, amelynek tagjai dolgoznak, de jövedelmük szerint alatta maradnak a létminimumnak. Ez a torz bérrendszer problémája, amely nagyon sok embert "tart" a minimálbér környékén.

A kormány megtehetné, hogy a kisebb keresetűek javára csoportosítaná át az adófizetők pénzének egy részét - ezt tette az elmúlt években a nyugdíjasokkal -, ám egyelőre nem ezt teszi.

Miért?

A Polcy Agenda szakértői szerint az ország vezetése eddig azért nem lépett erre az útra, mert elhiszi azt a közgazdasági állítást, amely szerint az alacsony bérek vonzzák a külföldi befektetőket. Ezt az ellentmondást úgy oldhatnák fel, hogy a munkát terhelő adókat csökkentenék. Így nem feltétlenül kerülne többe a foglalkoztatás, mégis magasabbak lehetnének a jövedelmek.

Viszont kevesebb jutna közösbe, az állami költségvetésbe, ami megint valahonnan máshonnan, valami más kiadás finanszírozásához hiányozna.

A szakértők úgy látják, hogy bár a kiskeresetűek "hangulatjavító intézkedései" még váratnak magukra, a kormány ebben a ciklusban valamit lépni fog ezen a fronton. Ha másért nem, azért, mert - hasonlóan a nyugdíjasok kedvező kezeléséhez  - ez is hozhatna politikai hasznot a konyhára.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2016.05.01 23:08

@laci_52: Nem bojtkozom feltételezésekbe ,maradok a realitás talaján és a igazság érzetem nagyon bántja az aránytalan jövedelem elosztás.
Nagyívben kikerűlöd a általam javasolt törvénymódosítást ami kettős megnyugtató megoldást eredményezne megismétlem. "" TÖRVÉNYBE KELLENE SZABÁLYOZNI ,HOGY AZ ÖREGSÉGI NYUGDÍJ ÁTLAGA NEM TÉRHET EL 2 %-TÓL NAGYOBB MÉRTÉKBEN A KÉT ÁTLAGKERESETET KERESŐ KÉTGYEREKES CSALÁD ADÓJÓVÁÍRÁSSAL ÉS CSALÁDI PÓTLÉKKAL NÖVELT EGYFŐRE JUTÓ NETTÓJÁTÓL. Ez a törvény biztosítaná a nyugdíjak normális szintjét és az általad írt feltétételezést nem váltaná be. A másik nagyon fontos eredménye lenne ,hogy mindenki a befizetett ADÓ-JÁRULÉK arányos nyugdíjat kapna megszűnne Magyarországon a világ legaránytalanabb-legigazságtalanabb nyugdíj rendszere, nem nyugdíjba vonúlás évének lenne legnagyobb hatása a nyugdíjak összegére mint jelenleg. Ez reális jövedelem elosztást és megnyugtató nyugdíjas megoldást eredményezne. Természetesen tudom azz EGOISTÁKATzavarná,azokat akik egyetértenek azzal,hogy az kapjon 40 % al magasabb nyugdíjat aki 30 %.al kevesebb ADŐ-JÁRULÉKOT fizetett.
Amit én írtam az igazságossághoz vezetne de tudom ,hogy nem fog megtörténni mert olyan CSÜRHÉTŐL aki az egykulcsos adót bevezette nem várható ÉPESZŰ intézkedés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2016.05.01 22:23

@megfigyelt: Valóban nem az átlaghoz tartozom, mert későn nősültem és a természet úgy hozta, hogy elmúltam negyven, amikor a legkisebb gyermekem született.

Én a hetvenes években egyetemistaként kezdettől fogva dolgoztam és egy fillért sem kértem az őseimtől. Ennek ellenére úgy érzem, hogy egy szülőnek illik eltartania a nappalin tanuló gyermekét.

Az budapesti igazgató barátod pedig nem azonos Józsi bácsival, aki egész életét ugyanabban az isten háta mögötti faluban, ugyanabban a házban élte le. Nem reális, hogy Józsi bácsi elköltözzön a házából. Ő már azt vallja: "innen én már nem megyek sehova, innen engem már csak visznek!"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2016.05.01 22:08

@megfigyelt: "VISSZATÉRÜNK A 2002-ES NYUGDÍJ MEGÁLLAPÍTÁSHOZ "

Te még mindig ezen rugózol? Ezt ígérte Orbán. Na és akkor mi van? Azt is írod, hogy a "nyilatkozat után több mint 20 %-al csökkent a népszerűsége". Amikor mindez kiderült, Orbán már tudta, hogy ezt az ígéretét nem fogja betartani. Hogy miért nem? Mert Orbán egy politikus és egy politikus lehetőleg nem hoz olyan intézkedést, amely csökkenti a népszerűségét! Egy másik politikus megmondta, hogy csak a buta kormányfő teljesíti az összes ígéretét, amit a kampányban előadott! Orbán egyszerűen csak ehhez tartotta magát.

Mindez 2009-ben történt, már 7 éve, Komolyan gondolod, hogy fog mindez változni? Ezt az ígéretét már Orbán is elfelejtette és nem olyan emberek veszik körül, akik sűrűn emlékeztetnék erre.

Egyik felvetésemre sem válaszoltál, amelyik a jövőről szólt. Jövőre a nyugdíjasok fognak kapni 0,9% emelést(megalázóan kevés!), miközben a bérek 5-6(vagy még több!)%-kal emelkednek. Hova fog vezetni ez?

Oda, hogy a bérek néhány éven belül fényévekkel a nyugdíjak fölött lesznek! Ilyen körülmények között állítod, hogy a nyugdíjak túl magasak. Azt kell mondanom, hogy nem a realitások talaján állsz!

Azt javaslom, néhány év múlva térjünk vissza erre a kérdésre az akkori adatok ismeretében.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.05.01 14:51

@megfigyelt: magyarmertkel-nek címeztem a 14 :47 es beírásom
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.05.01 14:47

@megfigyelt: Én ÖNRŐL azt írtam ,hogy ""REMÉLEM NEM TARTOZIK AZOK KÖZÉ A HÜLYÉK KÖZÉ "" tehát normális gondolkodást tételeztem fel. Vannak itt kommentelők akik egyetértenek a vérlázító nyugdíj aránytalansággal és a HÜLYÉN bevezetett egykulcsos adóval.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html