Óriási különbségek a felsővezetői juttatások között

Jelentős, akár 32-szeres eltérés is tapasztalható a hasonló pozícióban lévő magyarországi felsővezetők javadalmazásában a PwC könyvvizsgáló cég kedden közölt felmérése szerint.
MTI-Eco, 2011. október 25. kedd, 20:18
Fotó: Napi.hu

A PwC több mint 120 vállalat adatainak vizsgálatával készítette el a felsővezetői javadalmazási felmérését a hazai tőzsdén jegyzett cégek, valamint köztulajdonban levő nagyvállalatok körében. A kutatás egyaránt vizsgálta a legfelsőbb vezetés, az igazgatótanács, az audit-, és felügyelő bizottsági elnökök és tagok, valamint az igazgatók javadalmazását, beleértve az egyes szinteken kifizetett egyéb juttatásokat, a kompenzációs csomagokat is.

A teljes vizsgált minta alapján a vezérigazgatói pozícióban 32-szeres jövedelem-eltérés tapasztalható, a legmagasabb javadalmazással kitüntetett vezető közel 62 millió forint teljes éves készpénz kompenzációban részesül, feltételezve az éves egyszeri bónusz kifizetését.

Általánosnak mondható, hogy legalább kétszeres jövedelmi eltérés van a versenyszféra Top 10 vizsgált vállalatainak, valamint a vizsgált minta további vállalatainak mutatói között.

Még mindig jelentős - közel kétszeres - nagyságrendbeli különbségek fedezhetőek fel a fővárosi, valamint a vidéki vállalatok javadalmazási gyakorlatában a felmérés szerint. A PwC kutatása azt is kimutatta, hogy a gazdasági válság hatására minden vizsgált szegmensben érezhető a kompenzációs csomagok bruttó értékének visszafogott növekedése vagy stagnálása.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

WASP, 2011.10.25 23:43

Természetes jelenség, hogy a cégek ugyanazon poziciókat nem egyformán fizetik, hiszen a tulajdonosok hozzáállása, illetve a cég piaci mérete és jövedelmezősége (is) befolyásolja. Az is teljesen általános, hogy vidéken többnyire alacsonyabb javadalmazások vannak. A probléma akkor van, ha egy köztulajdonban lévő cég felsővezetői vannak túlfizetve a többi állami céghez vagy a nagyobb multikhoz képest. A jelenség irritálóbb továbbá, ha netán még nullszaldós vagy veszteséges is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html