A PwC több mint 120 vállalat adatainak vizsgálatával készítette el a felsővezetői javadalmazási felmérését a hazai tőzsdén jegyzett cégek, valamint köztulajdonban levő nagyvállalatok körében. A kutatás egyaránt vizsgálta a legfelsőbb vezetés, az igazgatótanács, az audit-, és felügyelő bizottsági elnökök és tagok, valamint az igazgatók javadalmazását, beleértve az egyes szinteken kifizetett egyéb juttatásokat, a kompenzációs csomagokat is.

A teljes vizsgált minta alapján a vezérigazgatói pozícióban 32-szeres jövedelem-eltérés tapasztalható, a legmagasabb javadalmazással kitüntetett vezető közel 62 millió forint teljes éves készpénz kompenzációban részesül, feltételezve az éves egyszeri bónusz kifizetését.

Általánosnak mondható, hogy legalább kétszeres jövedelmi eltérés van a versenyszféra Top 10 vizsgált vállalatainak, valamint a vizsgált minta további vállalatainak mutatói között.

Még mindig jelentős - közel kétszeres - nagyságrendbeli különbségek fedezhetőek fel a fővárosi, valamint a vidéki vállalatok javadalmazási gyakorlatában a felmérés szerint. A PwC kutatása azt is kimutatta, hogy a gazdasági válság hatására minden vizsgált szegmensben érezhető a kompenzációs csomagok bruttó értékének visszafogott növekedése vagy stagnálása.