Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elvesztett perek ezreivel kell szembenéznie az államnak, vagy pedig visszakozik a kormány, és a jelenlegi igazságtalan ellátási rendszer helyett visszaállítja a korábbi vagy legalábbis egy ahhoz hasonló szisztémát. Lényegében ezt a két kimenetelt jósolja a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) azután, a Kúria kezdeményezte: az Alkotmánybíróság semmisítse meg rokkantnyugdíjasokat érintő törvényt - derül ki a Népszava cikkéből.

Pontosan a rokkantsági "ellátás összegének kiszámítására irányadó, a korábbi ellátás drasztikus csökkenését eredményező szabály" felülbírálatáról lenne szó. A strasbourgi bíróság után ezzel a Kúria is kimondta, hogy az eljárás sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét, továbbá a magyar alaptörvényt.

Kúria döntése nyomán biztosra vehető, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisíti a rokkantsági ellátásra vonatkozó vitatott jogszabályt, a kérdés csak az, mikor. A gond az, hogy még ez a döntés sem tudja orvosolni az érintettek egy részének helyzetét, mert vannak, akik nem rokkantsági, hanem rehabilitációs ellátásként kaptak sokkal kevesebbet korábbi rokkantsági nyugdíjukhoz képest. Így a károsultak ezrével indítanak majd pereket. Beláthatatlan, hogy összességében hány milliárd forint a tét.

A fotó forrása: Puskás Erzsébet/Napi