Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Továbbra is jelentős az eltérés a magyar aktív korú lakosság szándékai és tettei között, ha a nyugdíjcélú megtakarításokról van szó - derül ki az 1000 válaszadó online megkérdezésével az OTP Nyugdíjpénztár által készített reprezentatív felmérésből.

A felmérésben résztvevők 70 százaléka gondolja úgy, hogy 18 és 35 éves kora között el kell kezdeni félretenni ahhoz, hogy anyagilag biztos nyugdíjas koruk legyen. Ugyanakkor az OTP Nyugdíjpénztár belépési statisztikái szerint továbbra is 40 év körül mozog az új belépők átlagos életkora.

A lakosság gondolkodásában ugyan megfigyelhető a pozitív változás, a pályakezdők, vagy fiatal munkavállalónak tekinthető Y generáció körében ugyanis az átlag lakosságnál 20 százalékkal többen gondolják úgy, hogy már 25 éves kor előtt el kell kezdeni a felkészülést, ez azonban nem elég, a felismerés mellett cselekedni is kellene - figyelmeztet Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. Véleménye szerint fel kell hívni a mai pályakezdők figyelmét, hogy ha az első munkahelyük megszerzésekor belépnek egy nyugdíjpénztárba is, és legalább a havi tagdíjat folyamatosan fizetik, azzal megtették az első lépést egy olyan időskor felé, amikor valóban azzal foglalkozhatnak majd, amivel szeretnének.

A 251 milliárd forintnyi vagyont kezelő OTP Nyugdíjpénztárhoz csak 2018-ban eddig több mint 7200 új tag csatlakozott, akiknek az átlagéletkora a korábbi évekhez hasonlóan idén is 40 év körüli. A felmérés arra is rámutatott, hogy mind a Z mind az Y generáció tagjai között több mint 40 százalék azon válaszadók aránya, akik egy idősebb, tapasztaltabb személyre hallgatnak fontos döntések meghozatalakor.

A pénztár most induló Nyugdíj Mentor kampányában négy fiatal számára biztosít tanácsadást.

Fotó: Pexels/Joao Jesus