Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A várható élettartam folyamatosan emelkedik, a nyugdíjcélú megtakarítással rendelkezők aránya azonban évek óta stagnál, vagyis az emberek egyszerűen nem tesznek, vagy nem tudnak félretenni idősebb korukra. A gond az, hogy az OTP felmérése szerint a munkavállalók tudják, hogy mik a kockázatok, sőt, évről-évre nő a válaszadók között azok aránya, akik úgy gondolják, elérik majd a 80 éves kort, valamint a megkérdezettek háromnegyede arra is számít, hogy az állami nyugdíja nem lesz elegendő a kiegyensúlyozott megélhetéshez.

De a magyarok fele jelenleg nem rendelkezik semmilyen nyugdíjcélú megtakarítással, és a válaszadók mindössze 11 százaléka látja úgy, hogy egyéb vagyona elegendő lesz időskori szükségletei fedezésére. A megkérdezettek több mint fele épp ezért gondolja úgy, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is folytatnia kell majd a munkát - ezzel biztosítva a megfelelő anyagi hátteret.

"Pedig, ha szeretnénk elkerülni, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgozni kényszerüljünk, akár havi pár ezer forint megtakarításával már ma meg kell tenni az első kisebb lépéseket az időskori anyagi biztonság megteremtése felé" - kommentálta a felmérés eredményeit Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója.

A probléma azért is valós, mert jelenleg a magyar nyugdíjasok harmada él a számukra szükséges létminimum alatt: a megélhetéshez szükséges havi összeg 81 405 forint a Policy Agenda számításai szerint. Ennek oka, hogy sokan bár dolgoztak, de bejelentés nélkül, ami nem növeli az ellátmányalapjukat.

A fotó forrása: Pexels/Joao Jesus.