Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hiába az álmok, hogy majd nyugdíjaskorban jön a megérdemelt pihenés, a magyar lakosság azon része, amely még messzebb van a nyugdíjtól, meglehetősen pesszimista: feleannyi nyugdíjra számít, mint amennyiből kényelmesen meg tudna élni. A jelenlegi megtakarításait is figyelembe véve hobbira, szórakozásra vagy belföldi utazásra mindössze a megkérdezettek egyharmada gondolja, hogy lesz elegendő pénze - derül ki a CIG Pannónia reprezentatív kutatásából.

Kicsi nyugdíjra számítunk

Az öregségi nyugdíj átlagos havi nettó összege 124 ezer forint volt 2017-ben. Mikor a kutatók arra kérték, hogy becsüljék meg a havi nyugdíjat, a válaszadók fele nagyjából eltalálta a valós összeget. Meglepő módon több mint harmaduk 100 ezer forint alattinak gondolja a jelenlegi nyugdíjat, míg 6 százaléka 151-200 ezer forint közé tippelte az összeget.

A problémamentes nyugdíjas évekhez álmodott szükséges anyagi fedezet igencsak távol áll a várható tényleges nyugdíjtól. A megkérdezettek nyolctizede 150 ezer forint feletti összeget tartana elegendőnek ahhoz, hogy későbbi nyugdíjasként majd ne legyenek anyagi gondjai, ötödük pedig ennél magasabb összeget, minimum 200-250 ezer forintot gondol erre a célra.

Mindezek ellenére a nem nyugdíjasok megközelítőleg harmada ennek nagyjából a felére, nettó havi 100 ezer forint alatti nyugdíjjövedelemre számít a jelenlegi megtakarításai alapján. A válaszadók közel negyede pedig 100-150 ezer forint közé becsüli ezt az összeget.

Napi.hu

Mennyi volna az ideális?

A várakozások szerint azonban a nyugdíjak közel sem fognak ilyen mértékben emelkedni: a válaszadók mindössze ötöde számít arra, hogy ha majd eljön az ideje, nyugdíja meghaladja a 150 ezer forintos határt.

A megkérdezettek 90 százaléka szerint a mai nyugdíj alacsonyabb, mint amennyi ideális lenne. Nem sokkal kevesebben vannak azok (válaszadók 85 százaléka), akik arra számítanak, hogy a várható nyugdíj alacsonyabb lesz az ideálisnál.

Napi.hu

Forrás: Pexels/Matthias Zomer.