Óriási probléma a magyar energiaszegénység

A nemzetközi szakirodalom azokat a háztartásokat nevezi energiaszegénynek, amelyek nem képesek megfelelő szintre fűteni lakásukat. Közel 800 ezer háztartás tekinthető ma Magyarországon kifejezetten energiaszegénynek.
Napi.hu, 2015. december 11. péntek, 11:24
Fotó: Reuters

A problémát gyakran a rendkívül rossz lakhatási körülmények okozzák, és az adatok szerint az épületek energetikai korszerűsítése az esetek többségében kiutat jelentene ebből a helyzetből. Az a háztartás tekinthető energiaszegénynek, amelyek nem képesek megfelelő szintre fűteni lakásukat, vagy az energiaköltség kiadása után a háztartás a hivatalos szegénységi küszöb alá kerül - olvasható VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda közleményében.

A KSH adatai szerint a magyarországi háztartások 21 százaléka, vagyis közel 800 ezer háztartás tekinthető energiaszegénynek.  A hazánkban elfogyasztott összes energia mennyiségének több mint 40 százalékát használják fel a családi házak, amelyek legnagyobb energiaigénye a fűtésből és a hűtésből származik. A probléma a jól megválasztott szigeteléssel megszűntethető (lenne), azzal ugyanis akár 70 százalékkal csökkennek az energiaköltségek.

A téli fűtésszezon sokak számára jelent komoly anyagi terhet, Magyarországon ugyanis a többség rosszul szigetelt háztartásban lakik (a családi házaknak csupán 23 százaléka megfelelően szigetelt). Márpedig ha rossz a szigetelés többet kell fűteni, még kevésbé lesz pénz a szigetelésre, így 2011-ben a lakosság 10,7 százaléka nem tudta kifűteni az otthonát.

Bár nem ezt várnánk, de e kérdésben a saját tulajdonú, tehermentes lakásoknál a legrosszabb a helyzet, és csak ezt követik a szociális bérlakások, a jelzáloghiteles lakások, és a piaci bérletben élők. Az Energiaklub kutatása is megállapította, hogy a közkeletű vélekedéssel ellentétben nem a nagycsaládosokat, hanem sokkal inkább az egyedülállókat sújtja ez a probléma, és jellemzően nem a panellakásokban, hanem a községekben, családi házakban élő háztartásokat.

Az alacsonyabb jövedelmű háztartások az energiaárak miatt más típusú energiaforrásokra tértek. A lakosság 70 százaléka - elsősorban a tudatlanság miatt - mindent eléget, ezzel magát és a környezetét súlyos egészségügyi következményeknek kitéve. Mindazonáltal a 2011-es adatok alapján 917.000 háztartás volt, amely tűzifa, szén, fűtőolajjal fűtött.

A téli hideg időjárás közeledtével a tulajdonosokat azonban nem csak a környezettudatosság vagy a költséghatékonyság javítása, de egyszerűbb, hétköznapi indokok is ösztönzik például a családi ház szigetelésére: felmérések alapján a magyar lakosság 30 százaléka párás, penészes lakásban lakik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2015.12.11 16:26

"917.000 háztartás volt, amely tűzifa, szén, fűtőolajjal fűtött"

Mert sokak számára gázzal fűteni még a rezsicsökkentés után is drága mulatság. Nem is beszélve arról, hogy nincs is mindenütt vezetékes gáz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.12.11 14:03

A piszok EU miatt nem tudunk előrelépni, mert nem lehet ilyen célra vissza nem térítendő támogatást adni.

ja, nem is....

Lehet...

De nem adnak...

Kik?

Na, találgass!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.12.11 13:09

"A probléma a jól megválasztott szigeteléssel megszűntethető (lenne), azzal ugyanis akár 70 százalékkal csökkennek az energiaköltségek."
A 70%-ot azért kétlem, de ha igaz is, a szigetelési árak mellett valószínűleg a legtöbb esetben ekkor sem fog soha (belátható időn belül) megtérülni a szigetelés költsége.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html