Az államháztartás uniós módszertan szerinti egyenlege 2011-ben 1204,6 milliárd forint többlettel zárt, ami a GDP 4,3 százalékát jelenti. Az egyszeri tételek nélkül a költségvetési hiány - a vállalt 2,94 százalék helyett - 2,43 százalék lett - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium, amely szerint a számok az előző évek eredményeihez és más országok adataihoz képest is óriási sikert jelentenek. (Az adatokat ma küldte meg a KSH az Eurostatnak a túlzott deificit eljárás keretében. Az adatokat hivatalosan egy hét múlva az Eurostat publikálja, ám érdemi a megküldött és  publikált adatok között eltérés nem volt az elmúlt években.)

A kormány a múlt évre vonatkozó költségvetés elfogadásakor azt vállalta, hogy - az évközbeni egyszeri tételek nélkül - a hiány 2,94 százalék lesz. 2004 óta ez volt az első év, hogy az EU által előírt 3 százalék alatt tudtuk tartani a költségvetési hiányt. A rendszerváltás óta Magyarországon még soha, egyetlen kormány sem tudta költségvetési többlettel zárni az évet - emlékeztet a minisztérium.

A tervezetthez képest sokkal kedvezőbb hiány az NGM szerint az egykulcsos adórendszernek köszönhető.

Sem a nemzetközi pénzügyi szervezetek, sem a hazai elemzők többsége nem bízott abban, hogy a Magyar Kormány képes az egyszeri tételek nélkül az államháztartás hiányát 3 százalék alatt tartani - írja az NGM. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az adat jelzésértékű arra vonatkozóan is, hogy a Magyar Kormány a kézben tartott, fegyelmezett államháztartási gazdálkodás mellett 2012-ben is tudja teljesíteni a kitűzött 2,5 százalékos, 2013-ban pedig a 2,2 százalékos hiányt.

Az adatot az uniós statisztikai hivatalnak, az Eurostatnak még auditálnia kell.

Az EDP jelentésből kiderül, hogy az államháztartás hiánya 2011 végén a 22 692 milliárd forint volt, ami a GDP 80,6 százaléka, amivel Magyarország az uniós átlagban van. 2010-ben - az EDP jelentés szerint az államadósság 21777 milliárd forint volt az akkori GDP 81,4 százaléka, vagyis az adósságmuttó hajszálnyival csökkent.