BUX
38240

Óriási többletet vár a kormány decemberre

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - november havi hiánya 172 milliárd forint volt, így az államháztartás tizenegyhavi hiánya november végén 1304,8 milliárd forint volt, ami az éves terv 151 százaléka. Az első tizenegy hónap egyenlege még nem tartalmazza a „bankadó" második részletéből decemberre várt közel 90 milliárd forintos bevételt, illetve a válságadókat. A kormány szerint így szilveszeterre mégis meglesz biztonságosan a 3,8 százalékos hiánycél.

Papp Zsolt, 2010. december 7. kedd, 17:15

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya november végén 1304,8 milliárd forint volt, mely az éves törvényi előirányzat 151 százaléka - közölte a nemzetgazdasági tárca.Tavaly novemberben az államháztartás hiánya az egész éves tény 121,6 százalékát tette ki.Az első tizenegy hónap egyenlege azonban még nem tartalmazza a „bankadó" második részletéből decemberre várt közel 90 milliárd forintos bevételt, a távközlési, kiskereskedelmi és energetikai szektort érintő válságadók decemberi esedékességű bevételeit (161milliárd forint), továbbá a decemberben esedékes társasági adó befizetéseket - írja a tárca közleményében.A tárca szerint így is biztonságosan teljesülhet a 3,8 százalékos hiánycél - vagyis decemberben a válságadókkal együtt 520 milliárd forintos többletnek kell keletkeznie az államháztartásban - a kormány állítása szerint.

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - november havi hiánya 172 milliárd forintra teljesült. Ezen belül a központi költségvetés 140,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 31,7 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 0,3 milliárd forintos szufficittel zártak.A tavalyi évben az államháztartás központi alrendszerének hiánya 76,6 milliárd forintot tett ki.A központi költségvetés bevételei a várakozásoktól elmaradóan, a tavalyi év azonos hónapjához képest közel azonos, mindössze 4 milliárd forinttal eltérő összegben alakultak.A főbb adóbevételek különböző módon teljesültek: az egyszerűsített vállalkozói adó, az általános forgalmi adó, valamint a jövedéki és a regisztrációs adóbevételek meghaladták a tavalyi összeget, míg a társasági adó és a személyi jövedelemadó bevételek elmaradtak az előző évitől. Emellett csökkentette a bevételeket az, hogy a megszűnt társas vállalkozások különadójából még 5,4 milliárd forint visszautalására került sor.A kiadási oldalon a mintegy 25 milliárd forinttal több kifizetést egyrészt a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásainak - részben a bevételi többleteikkel összhangban történő - túllépése okozza. Másrészt magasabb összegben teljesültek az egyedi és normatív támogatások is, tekintettel arra, hogy a kormány döntése értelmében ebben a hónapban került sor a MÁV Zrt. részére kormányhatározattal megállapított 23 milliárd forintos többlettámogatás kiutalására. Ezen felül magasabb összegben alakultak az EU költségvetéséhez történő hozzájárulások és az állam által vállat kezességek is.