Óriási üzlet a DVSC-Teva

Nemcsak a csapatnak, a kapcsolt intézményeknek, szponzoroknak és a televíziócsatornáknak is nagy üzlet a DVSC-Teva sikeres szereplése - összesített a Világgazdaság.
NAPI, 2009. augusztus 31. hétfő, 09:37

Óriási üzlet a Bajnokok Ligája a DVSC-Teva focicsapatának: 7,1 millió euróval jutalmazta az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), hogy legyőzték a bolgár Levszki Szófiát, és bejutottak a csoportkörbe. Az esetleges jó szereplés pedig további eurószázezreket hozhat a hajdúsági egyesület konyhájára: egy győzelemért 800 ezer, egy döntetlenért 400 ezer eurót fizet az UEFA.

A jegyeladások szintén komoly bevételt jelentenek a debreceni klubnak: a Világgazdaság számításai szerint telt ház esetén 110 millió forintot hozhat a konyhára a Lyon és a Fiorentina, illetve 170 milliót a Liverpool elleni mérkőzés. A siker természetesen a Loki-relikviák, -mezek és egyéb ajándéktárgyak forgalmát is megdobhatja. Ezekből átlagosan egy évben körülbelül 15 millió forintos haszna van az egyesületnek, ez a szám a mostani felfokozott érdeklődés miatt az idén szinte biztosan nőni fog.

Emellett számos más cég és intézmény is hasznot húzhat a csapat történelmi sikeréből. Ilyen például a Puskás Ferenc Stadiont is üzemeltető Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet (NUSI), amely már megállapodott a DVSC-vel a stadion használatáról. A üzemeltetésért felelős Kiss György a Világgazdaságnak elmondta, hogy nettó 5,5 millió forintért adják bérbe mérkőzésenként a stadiont, ezen felül minden egyéb költség a debreceni klubot terheli.

A közvetítő televíziók szintén profitálnak a Debrecen sikeres szerepléséből. Így a TV2 is, a meccset az utolsó percekben a teljes lakosság körében 1,7-1,75 millió néző követte. A közvetítés azonban többletkiadással is jár a csatorna számára, ugyanis a szerződés értelmében a TV2-nek kell állnia a hazai meccsel kapcsolatos gyártási költségeket.

HOZZÁSZÓLÁSOK