Óriási változás jöhet a nyugdíjakban - meglepőt lép a kormány?

Magas beosztású kormánytisztviselők beszéltek nemrégiben arról, hogy a nyugdíjreform részeként a felnevelt gyermekek számától függhetne a nyugdíjasok járandósága. Az ötlet nem új és sok mindenre nem ad választ.
Komócsin Sándor, 2018. május 14. hétfő, 08:46
Fotó: Shutterstock

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Mészáros József, a nyugdíjfolyósítással foglalkozó Magyar Államkincstár elnöke is beszélt a nyilvánosság előtt a nyugdíjrendszer olyan reformjáról, amelynek eredményeként a nyugdíj függene attól, hogy valaki felnevelt-e gyerekeket vagy sem - írja a Világgazdaság. Egy korábbi szakértői javaslatról van szó, amelynek lényege, hogy aki felnevelt legalább két gyereket és azok legalább középfokú iskolai végzettséget szereztek, az nagyobb nyugdíjra lenne jogosult.

Az indoklás szerint egyrészt, aki gyerekeket nevel, az nem tud annyit takarékoskodni idős korára, mint aki nem. Másrészt a gyermekek a felosztó-kirovó rendszer befizetői lesznek, akiknek a járulékai később hozzájárulnak a nyugdíjalaphoz, ezért segítik a nyugdíjasok ellátását. A plusz nyugdíjat a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítási rendszer bónusz-malusz rendszeréhez hasonlóan kapnák a jogosultak. A változtatás csak a ma 35 évesnél fiatalabbakat érintené.

Szakértők szerint egy ilyen változtatás hátránya, hogy belül marad a felosztó-kirovó rendszeren, azaz nem mozdul el a valódi biztosítás felé, ahol mindenki a befizetései arányában számíthat kifizetésre. Nem oldja meg a kivándorlás kérdését, továbbá nem segít a minimálbéren bejelentett, ezért minimális nyugdíjjárulékot fizetők, így gyenge nyugdíjra jogosultak gondján és a népesség elöregedésén. Emellett igazságtalan azokkal a nőkkel szemben, akik vállalnának gyereket, de nem sikerül vagy felnevelnek kettőt, de azok nem érettségiznek le. Ettől függetlenül, ha a kormány akarja, akkor végigviheti akaratát.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

drnemoda@yahoo.com, 2018.05.15 07:54

Megy az előkészítő propaganda ezerrel ! Kit érdekel, hogy egy alapjaiban igazságtalan rendszerről beszélnek, újabb megtakarításokat remélve ! Itt már csak az a biztos, hogy semmi sem biztos !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

realis41, 2018.05.14 14:50

És miért csak a 35 év alattiakra vonatkozik az új szabály????????
Semmi logika benne, ugyanis az idősebbek eddig szegényebbek voltak, mint a jövő nemzedéke, a fizetések ezután emelkednek jobban.Nem jók ezek a sávos intézkedések, százezreket érint rosszul - igazságtalanul.
Ráadásul akár fékezhetik is a gyermekvállaló kedvüket, pedig még nagyon is jó korban vannak ehhez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba1002, 2018.05.14 10:39

Már megint piszkálni akarják a nyugdíjrendszert. Ha ennyire adakozni akarnak, miért nem a szociális rendszeren keresztül teszik? Vagy bízzák már a gyerekekre, hogy adnak a szüleiknek vagy nem. A többgyerekesek ráadásul adót és TB sem fizetnek, akkor mégis milyen alapon terhelik a nyugdíj kasszát +bónusszal? Lassan már elszakad a nyugdíjrendszer a befizetésektől, aztán lehet sírni hogy kevés a pénz, meg hogy hány csecsemő tart el egy nyugdíjast. Lesz itt az érdemeseknek művész nyugdíj, gyerek nyugdíj stb. csak befizetések nem lesznek mögötte...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html