Óriási változást jelentett be Varga Mihály

Az adózás teljes elektronikussá tételével az ország várhatóan a GDP 2 százalékát, mintegy 700 milliárd forintot takaríthat meg, erre az átállásra négy éve van az állami adminisztrációnak - mondta a nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülését követő sajtótájékoztatón csütörtökön, Budapesten.
Dzindzisz Sztefan, 2017. december 7. csütörtök, 13:31
Fotó: Napi.hu

Varga Mihály szerint a kormány azt szeretné elérni, hogy 2021-re teljesen elektronikusan készüljenek el a bevallások, ennek érdekében az adóbevállalásokat tovább egyszerűsítik.

A digitalizáció terén bővíteni és felhasználóbaráttá kell tenni az állami szolgáltatásokat. A nemzetgazdasági tárca vezetője elmondta: a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülésén a digitalizáció és a vállalati adóbevallások elektronikussá tételével foglalkoztak.Észtország és Szlovénia példáját vették alapul, mindkét ország jelentős eredményeket ért el az állami szolgáltatások digitalizációjában.

Észtországban a lakosság és a vállalkozások számára az állami ügyintézést teljesen elektronikussá tették, gyakorlatilag papírmentes a hivatali ügyintézés. "Észtországban 1996-ban kezdték el az állami ügyintézés elektronikussá tételét, nekünk nincs rá ennyi időnk" - jegyezte meg Varga Mihály.

Nagyon fontos, hogy az elektronikus rendszereket minél biztonságosabban lehessen használni, törekedni kell arra, hogy a digitalizáció biztonságos megvalósítása továbbra is érvényesüljön - hangsúlyozta a miniszter.

Három-négy éves időtávon fontos lenne elérni, hogy a magyar állampolgárok is minden, az állami hivatalokkal kapcsolatos ügyüket elektronikusan, otthonról is elintézhessék - húzta alá Varga Mihály. Ehhez azonban szükség lenne az állami hivatalok adatbázisainak összekötésére.

A kabinet azt kívánja megvalósítani, hogy 4 év múlva a vállalkozások minden társasági adóval, illetve áfával, és a járulékokkal kapcsolatos tennivalójukat elektronikusan végezzék el.

A miniszter elmondta: éves szinten hozzávetőleg 6,7 millió járulék- és adóbevallás érkezik az állami hivatalokba, mintegy 600 ezer adóalany készít ilyen bevallásokat. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: elsősorban a kis- és középvállalkozásokat kell felkészíteni arra, hogy képesek legyenek az elektronikus ügyintézésre.

A kormány azt szeretné elérni, hogy 2021-teljesen elektronikusan készüljenek el a bevallások, ennek érdekében jövőben az adóbevállalásokat tovább egyszerűsítik. A miniszter hozzátette, hogy a digitalizáció terén bővíteni és felhasználóbaráttá kell tenni az állami szolgáltatásokat - számolt be az MTI. (Nagyon megbánhatja, ha lemarad ezekről a határidőkről.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2017.12.07 22:24

@na4: gyakorlatilag minden okmányirodai ügyintézésem mostanában balhé nélkül nem tud lemenni. Most épp az írásos beadványban konkrét időpontra kértem egy forgalomból kivonást de a határozat az 6 hónapra szól :) - ezek el sem olvassák mit írtam ? -vagy ha hamarabb akarom használni mint 6 hónap a kocsit akkor mennyek be, óránként 400 HUF ért parkoljak előre fizetve még sorba állok ( ha előbb végzek fél órával ablakon kidobott pénz amit bedobáltam a tetves parkoló automatába ha 10 perccel később akkor megbüntetnek 1 havi családi pótlék összegével ) és újabb 2300 ért visszahelyezik forgalomba a vasat. Eszem faszom megáll mekkora kupleráj ez az ország !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2017.12.07 22:14

No csak no csak, ha már nem volt söralátét sem, akkor legyen digitális söralátét ! pénztároslőrinc meg majd n oneline nézegeti melyik céget érdemes megvenni :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.12.07 14:32

Jó hír, de nem csak az dóbevallást kell elektronizálni, hanem az ügyintézést is. Ki kell rúgni többszázezer állami tintanyalót, akiktől csak megfullad Magyarország és a magyar gazdaság. Egy állami hivatalban gyakorlatilag alig lehet elintézni valamit. Ostobábbnál ostobább kérdőíveket, beadványokat, igazolásokat meg mindenféle mocskot kell kitölteni, kérelmezni, stb. Akkor, amikor minden adatunk ott van az állami adatbázisokban, és elérhető. Agyrém.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html