Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Kenézy kórház nem lesz klinika - közölte a keddi értekezleten Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő, az egészségügyi intézmény egyetemi integrációját lehetővé tevő törvénymódosítás egyik benyújtója.

A Fidesz frakcióvezetője elmondta: hosszú évek óta cél az egységes betegellátás megteremtése Debrecenben, ugyanakkor ezt nem lehetett egy egyszerű beolvasztással megoldani. Emiatt volt szükség hosszú előkészítésre a tavaly októberi jogszabály-módosítás előtt. A Szegeden és Pécsen korábban végrehajtott integrációk hibáiból tanulva alkották meg a törvényjavaslatot, amely bevezeti az egyetemi kórház státuszt. Ebben az esetben az egyetem a kórház fenntartója, ugyanakkor megmarad a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet önálló jogi státusza.

Az egyetemi kórház nem klinika, nem változik az ellátási szint, az intézmény képzési és kutatási feladatokat sem végez, csupán a gyakorlati orvosképzésben vesz részt.

Az integrációnál fontos szempont volt, hogy Debrecenben ne ismétlődhessen meg a szegedi példa, amelynél a beolvasztás a teljesítményvolumen-korlátok elvesztése miatt kedvezőtlen volt - monda Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

Egyetemi kórházként ugyanannyi forrás jut majd az intézménynek mint korábban, tehát nem a költségcsökkentés a cél, hanem az ellátás hatékonyságának javítása. Előbb az integrációt irányító testület, majd az egészségügyi irányító testület fogja felügyelni a létrejövő intézményt. A nyolctagú testületben helyet kap az egyetem részéről a rektor, a kancellár, a klinikai központ főigazgatója és a Kenézy kórház főigazgatója, a fenntartó kormányzat részéről pedig az államtitkárság két delegáltja mellett Széles Diána debreceni alpolgármester és Rácz Róbert hajdú-bihari kormánymegbízott.