Őrizetbe vette Hunvald Györgyöt, a VII. kerület szocialista polgármesterét a Központi Nyomozó Főügyészség; a polgármestert gyanúsítottként hallgatják ki az erzsébetvárosi ingatlanügyekkel kapcsolatban - tudta meg az MTI Keresztes Imrétől, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetőjétől kedden kora délután. A főügyész - megerősítve a Magyar Nemzet Online információját - arról is beszámolt, hogy Hunvald György kihallgatása kora délután is tartott. Keresztes Imre közlése szerint a gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen a polgármester panasszal élt.

Beszámolt arról is, hogy a főügyészség hétfőn már kereste Hunvald Györgyöt, hogy gyanúsítottként hallgassák ki, de nem találták. Miután a polgármester értesült arról, hogy keresik, jelentkezett a hatóságnál.

A főügyész elmondta: a Hunvald Györggyel szemben megfogalmazott gyanú kapcsolódik ahhoz, amit Gál Györggyel, az önkormányzat gazdasági bizottságának elnökével szemben fogalmaztak meg. A polgármestert 7 rendbeli csalással és 2 rendbeli csalás kísérletével gyanúsítják - tette hozzá.

A főügyészség 2008. október 28-a óta összesen kilenc személyt hallgatott ki gyanúsítottként, akik közül hat - a gyanú szerint strómanként közreműködő személyek, valamint az ügyben érintett vállalkozó - szabadlábon védekezik. Az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke, Gál György, valamint az ügyben szereplő értékbecslő jelenleg is előzetes letartóztatásban van. Nagy György vállalkozó, a VII. kerületi lakásépítő kft. kisebbségi tulajdonosa egy ideig előzetes letartóztatásban volt, de ezt a főügyészség december elején megszüntette.

A főügyészség korábbi összefoglalója szerint kilenc önkormányzati épület értékesítése történhetett szabálytalanul a VII. kerületben. A nyomozás adatai alapján a gyanúsítottak összesen mintegy 800 millió forint kárt okoztak a kerületi önkormányzatnak, valamint további 1,6 milliárd forint kár okozását kísérelték meg.