Örömhírt közölt az agrártárca

Tizenhat év után ismét lehetővé vált, hogy Magyarország marhahúst és marhahús-készítményeket szállítson Szaúd-Arábiába, a közel-keleti ország március végétől nyitotta meg kapuit a magyar termékek előtt - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel szerdán.
Szabó Zsuzsanna, 2017. április 19. szerda, 15:57
Fotó: Napi.hu

A tájékoztatás szerint az Öböl menti ország hatóságának szakértői 2016 áprilisában végeztek helyszíni ellenőrzést Magyarországon, ennek eredményeképp a magyar hatóság, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hatásköre lett a szaúdi exportra való jogosultság odaítélése. A kedvező döntés a magyar hatóságnak az ország állategészségügyi helyzete javításáért végzett munkájának elismerése - tette hozzá a minisztérium.

Szaúd-Arábia meghatározó importőr a termékkörben, 2016-ban 178 ezer tonna marhahúst importáltak, így a tilalom feloldása komoly lehetőség a hazai vállalkozások számára. A 2016-ban végzett ellenőrzésen részt vett vállalkozások adatait az FM már továbbította a szaúdi hatóságoknak a regisztráció mielőbbi befejezése érdekében.

A kormány kiemelt célja, hogy a magyar vállalkozások számára új piaci lehetőségeket teremtsen. Ennek szellemében a feldolgozott termékeket követően az élő szarvasmarhák exportkorlátozásának feloldása érdekében újabb szaúdi delegációt fogadtak az év elején a magyar szakemberek. A látogatás eredménye az előzetes információk szerint hasonlóan kedvező kimenetelű lesz - áll az FM közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK