Orosz ruletteznek a betegekkel a kórházakban?

A várólista csökkentésére irányuló politikai nyomás miatt a sürgős műtétek háttérbe szorulnak a tervezett műtétekkel szemben a BAZ megyei kórházban. Így például egy délelőtt érkező vérhányással jelentkező páciensnek sokkal kisebb a túlélési esélye - írja helyi forrásokra hivatkozva Kunetz Zsombor sürgősségi szakorvos, egészségügyi szakértő a 444.hu-n.
Szepesi Anita, 2019. február 28. csütörtök, 18:23
Fotó: AFP

Kunetz a várólista alakulását vizsgálta az elmúlt öt év során és arra a következtetésre jutott, hogy Kásler humánminiszter kijelentésével szemben, mely szerint 5 év alatt 70 ezerről 28 ezerre csökkent volna a várakozók száma, alapvetően éppen hogy nem változott a várólisták tartalma és számadatai az elmúlt években - olvasható a portálon vezetett blogjában.

A várólisták szinten tartásának kényszere mindazonáltal súlyos problémákhoz vezet, a sebészeti ellátások területén például főképpen az altatóorvos-létszámhiány miatt jönnek elő a betegek életét veszélyeztető kreatív megoldások a kórházakban - írja Kunetz Zsombor.

Példaként a BAZ Megyei Kórházat említi, ahol pár éve összevonták a miskolci Semmelweis kórház és a BAZ Megyei Kórház Általános Sebészetét és az Urológiai osztályát, az intenzív osztályos kapacitást viszont nem bővítették ennek megfelelően. Így, mint azt egy helyi forrástól megtudta, a veszélyes műtéteken átesett betegeknek sem jut hely az intenzív osztályon.

A hirtelen megnövekedett betegszámot a műtétes szakmák sem tudják ellátni, az operatív szakmák képviselőinek sokszor csak a "saját betegekre" marad energiája valamint folyamatos a politikai nyomás a kórházbezárások miatt megnövekedett várólista csökkentésére, ennek következtében az akut azaz sürgős műtétek háttérbe szorultak - írta egy aggódó dolgozó Kunetznek.

"Így alakulhatott ki az az íratlan szabály az egyik sebészeti osztályon, hogy a »hosszú várólista miatt« elektív azaz tervezett műtét, sürgős műtét miatt nem maradhat el, így például egy délelőtt érkező vérhányással jelentkező páciensnek sokkal kisebb a túlélési esélye, mivel délután 4 óráig szinte soha nincs szabad műtő. Ennek eredménye hogy mivel sok akut beteget később operálnak meg, így magas a vérzéses vagy septikus shockos kritikus állapotú betegek aránya, ami tovább terheli a csökkent kapacitással működő intenzív osztályt."

"Mivel intenzív osztályos ágyat fenntartani nagy kockázatú műtéten átesett páciensek számára szinte lehetetlen így, a nagyérműtétek, máj- vagy hasnyálmirigyműtétek után a betegeket osztályos őrzőkbe helyezik el, ahol szintén nincs elegendő orvos és nővér illetve általános az eszközhiány. Ezt a jelenséget a dolgozók csak »orosz rulettnek« nevezik, nem véletlenül" - idézi a szakértő a forrást.

"A megnövekedett ellátási területhez az infrastruktúra is kevés, fertőző betegeket nem tudnak elkülöníteni, így az utóbbi időben nagyban megnövekedett a kórházi fertőzések száma a kórházban."

A helyi forrás arról a szakmailag, orvosetikailag elfogadhatatlan gyakorlatról is ír, mely szerint a kapacitásszűke miatt gyakran előfordul, hogy ugyanabban a műtőben operálnak meg két beteget, ami kimeríti a beteg veszélyeztetését.

A sürgős, akut műtét tervezett műtét mögé sorolása a szakértő szerint országos trend, a tervezett programnak le kell mennie, különben tovább nő a várólista és elmarad a hálapénz is.

Így elkezdődik a farsang az egészségügyben, aki van, az éppen annak öltözik, aki nincs, így lesz az urológusból sürgősségi orvos, a kardiológusból altatóorvos - fogalmaz Kunetz Zsombor.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.02.28 18:55

Mondtam, lesz majd olyan időszak, amikor a fidesz-kdnp-t tömeggyilkos pártnak fogják titulálni, s a kommunizmus áldozatai mellett megémlékeznek majd az O1G párt áldozatairól is.
2017: 32 000 elkerülhető haláleset a kórházakban
2018: 24 000
És ehhez jön még a hajléktalanok üldözése, a rokkantak pénzmegvonása, a fagyhalálok, satöbbi ilyesmi.
Kiszámolható, s az aljas fidesz-kdnp bűne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html