Országgyűlés: "izzadtságszagú" a béremelés

A bérmegállapodás, a korrupció és a 12 évvel ezelőtti népszavazás is szóba került az Országgyűlés napirend előtti felszólalásai között - tudósít az InfoRadió.
Inforádió, 2016. december 5. hétfő, 17:41
Fotó: Napi.hu

Szél Bernadett, az LMP képviselője napirend előtti felszólalásában nem értette, hogy ha eddig is jól mentek a dolgok az országban, miért csak most emelte a kormány a béreket? Úgy vélte, izzadtságszagú a Fidesz politikája, amelynek több száz ezer vesztese is lesz, mint például a közmunkások.

Cseresnyés Péter, a nemzetgazdasági tárca államtitkára aláhúzta, hogy béremelésre van szükség, majd hangsúlyozta, hogy a legfrissebb adatok alapján a magyar gazdaság megerősödött, egyértelműen emelkedő pályára állt - olvasható az inforadio.hu-n.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője nem értett egyet a miniszterelnökkel, hogy jó irányba halad az ország, mert - mint mondta - további fizetés- és nyugdíjemelésre, az energiaárak, illetve az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére volna szükség. Emellett a politikus elképesztőnek nevezte, hogy az elmúlt napokban négy budapesti metróvonalból háromban jelentkezett üzemzavar, ami szerinte rendszerhibára utal.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára viszont úgy látta, hogy a szocialisták is örülhetnének a bérmegállapodási csomagnak. Korábban a szocialisták csökkentették a nyugdíjakat, a rezsicsökkentést pedig nem támogatták. A metrókkal kapcsolatos problémákra az államtitkár nem reagált.

Soltész Miklós a KDNP részéről a pont 12 évvel ezelőtti népszavazásra emlékeztette képviselőtársait, illetve az akkori, a honosítást ellenző baloldali politikára. Potápi Árpád államtitkár úgy vélte, hogy 12 éve sokan érezték úgy, hogy a nemzet kettészakadt, ám mára megvalósult a nemzet közjogi egyesítése.

A jobbikos Szilágyi György Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztert támadta a sajtóban nevéhez kötött korrupciógyanús ügyek miatt, majd arra jutott, hogy a tárcavezető az ütközőpont, aki személyével hárítja el a támadásokat Orbán Viktor miniszterelnökről.

Dömötör Csaba államtitkár válaszában hangsúlyozta, hogy mióta Rogán Antal közvetlenül segíti a miniszterelnök munkáját, egyre több politikai támadás éri, majd arra jutott, hogy leginkább a kormányfőt próbálják támadni az ellenzéki pártok.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a nemrég, a kormány által kötött bérmegállapodást méltatta majd arra kérte képviselőtársait: támogassák, hogy a Ház még idén elfogadhassa a megállapodásban foglalt adócsökkentéseket

Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára válaszában történelmi jelentőségűnek nevezte a munkavállalók, a munkaadók és a kormány közötti megállapodást a minimálbér emeléséről.

HOZZÁSZÓLÁSOK