Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az országgyűlési képviselők fizetése bruttó 891 ezer és 1,7 millió forint között mozoghat attól függően, hogy képviselői pozíciójuk mellett vállalnak-e tisztséget frakciókon belül vagy a bizottságokban. A fizetés mellé más juttatásokban is részesülhetnek, szükség esetén a telefonok, laptopok és más elektronikai napi használatú cikkek mellé kaphatnak bérelt lakást és irodát, benzinkártyát és egyes pozíciókhoz autóhasználati jog is jár - olvasható az mfor.hu cikkében.

A portál a leadott vagyonnyilatkozatok alapján összesítette, hogy a 199 képviselő milyen juttatásokban részesül:

  • üzemanyagkártyát 122-en kérték,
  • 113-nak irodát bérel az állam,
  • 72 képviselőnek lakást bérel az állam,
  • 21 képviselő a betöltött tisztsége alapján autóhasználatra jogosult,
  • 8 képviselő kéri juttatásként a közösségi közlekedés költségtérítését,
  • 3 képviselő tömegközlekedési bérletet kért munkáltatójától.

Bérletet az MSZP-s Kunhalmi Ágnes és Varga László, valamint a fideszes Varga Mihály, pénzügyminiszter igényelt. A két MSZP-s képviselő azonban nem elégszik meg a BKV-bérlettel, mellé üzemanyagkártyát is igényeltek - ezt a jogszabályok nem zárják ki.

A család is jól jár

Üzemanyagkártyát nemcsak saját autóhoz igényelhetnek a képviselők, hanem a hozzátartozójuk használatában lévő autóhoz is. Így lehetséges az, hogy a vagyonnyilatkozatok alapján 30 olyan képviselő igényelt benzinkártyát, akinek a tulajdonában nincs autó - írta az Mfor.

Sőt, 10 olyan képviselő is van, aki hivatali autót és üzemanyagkártyát is feltüntetett juttatásként:

  • 5 fideszes: Halász János, Kövér László, Németh Szilárd, Németh Zsolt, Völner Pál,
  • 2 MSZP-s: Harangozó Tamás, Tóth Bertalan,
  • 2 jobbikos: Gyöngyösi Márton, Sneider Tamásnál,
  • a DK-s Gyurcsány Ferenc.

Ezzel a probléma csak annyi, hogy az Országgyűlésről szóló törvény kimondja: "nem jogosult az Országgyűlés Hivatala által biztosított üzemanyagkártyára az a képviselő, aki e törvény, illetve az állami vezetői juttatásokra vonatkozó jogszabály vagy más jogszabály alapján személygépkocsi használatára jogosult". A juttatások ilyen szintű halmozásának jogszerűségéről a portál megkereste a vagyonnyilatkozatokat ellenőrző parlamenti mentelmi bizottságot, amely azonban egyelőre nem reagált a megkeresésre.

Frissítés: a frakciók fizetik az autóhasználatot

A cikk megjelenése után az Országgyűlés sajtóirodája arról tájékoztatta a portált, hogy a nevesített képviselők egyike sem vette igénybe az üzemanyagkártya juttatást. Az országgyűlés frakciói saját pénzügyi keretük terhére biztosítanak gépjárművet és hozzá üzemanyagkártyát a frakciók tisztségviselőinek, és így jár el az Országgyűlés Hivatala az állami vezetői juttatásra jogosult Országgyűlés elnöke és alelnöke esetében is.