Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) több ezer résztvevőt vár a megmozdulásokra.

A szakszervezetek azt követelik a kormánytól, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az érdekképviseletekkel a munka világát, a nyugdíjakat, és az oktatást érintő valamennyi kérdésben, még a döntések előtt.

Az Országgyűlés szerdán kezdte meg az általános vitát egy munkaügyi módosító csomagról, - amely számos ponton megváltoztatja a Munka törvénykönyvét -, valamint a jövőben országos érdekegyeztető fórumként működő Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) létrehozásáról.

Minden megyeszékhelyen, és Budapesten autós felvonulást tart a négy szakszervezet, de Miskolcon, Egerben és Tatabányán tüntetés lesz, Kaposváron pedig autós demonstráció és tiltakozó gyűlés is. Budapesten 140-150, a vidéki városokban helyszínenként 60-80 gépkocsira számítanak a szervezők. Demonstrál csütörtökön a fegyveres és rendvédelmi szféra több szakszervezete is.

A tüntetések kapcsán az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel azt közölte: a rendőrség rendelkezésére álló információk alapján csütörtökön mintegy harminc rendezvényt tartanak a szakszervezetek az országban. Makula György elmondta, hogy ebből négyet a fővárosban rendeznek, a többit túlnyomórészt megyeszékhelyeken tartják. Hangsúlyozta: a rendőrség elsődleges célja, hogy biztosítsa a rendezvények zavartalan lebonyolítását.