Örül az NGM a bizottság jelentésének

Korábbi értékeléseihez képest sokkal kiegyensúlyozottabb képet fest a magyar gazdaság helyzetéről, a magyarországi reformokról pénteken megjelent jelentésében az Európai Bizottság (EB), a testület több ponton is elismeri a pozitív változásokat, kiemelve a magyar gazdaság általános állapotának javulását - mutatott rá a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
MTI, 2016. február 26. péntek, 19:30
Fotó: Reuters

Az európai szemeszter keretében megjelent, a korábbi országspecifikus ajánlások végrehajtását és a makrogazdasági egyensúlytalanságokat értékelő országjelentés szerint pozitív előrelépés a magyar gazdaság általános állapotának javulása, a csökkenő államháztartási hiány és államadósság. Kedvezően tesznek említést a bankadó jelentős csökkentéséről is.

Az NGM közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy a külső sérülékenység csökkentését szolgáló magyar kormányzati lépések között az EB jelentése elismerően szól a lakossági devizahitel állomány teljes kivezetéséről, amely a forintosítás révén súlyos rendszerkockázatot szüntetett meg. Emellett a jelentés beszámol a foglalkoztatás bővüléséről, kitér a növekvő aktivitással párhuzamosan csökkenő munkanélküliségi rátára, és a tartós munkanélküliségi ráta mérséklődésére.

Az Európai Bizottság is elismeri Magyarország előrehaladását az üvegházhatású gázok csökkentése és a megújuló energia felhasználása területén - mutat rá a közlemény. "A jelentésben az Európai Bizottság első ízben nem vitatja a közfoglalkoztatási program létjogosultságát" - fogalmaz az NGM, jóllehet az Európai Bizottság jelentésében megjegyzi: nem történt előrehaladás abban, hogy a költségvetési forrásokat a közmunkaprogram helyett inkább aktív munkaerő-piaci intézkedésekre fordítsák, illetve abban, hogy javítsák a szociális és az álláskeresési ellátások megfelelőségét és lefedettségét.

Az elkövetkező hónapokban a EB több menetben vitatja meg a jelentés tartalmát az uniós tagállamokkal és a lefolytatandó szakmai párbeszéd végén júniusban gazdaságpolitikai ajánlásokat fogalmaz meg minden tagállam számára - olvasható az NGM közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK