Örülhetnek a franciák

A francia GDP az eddig vártnál nagyobb mértékben nőhet az idén elsősorban annak a hatására, hogy a becsültnél jobban teljesít az euróövezet gazdasága - közölte Francois Villeroy, a francia jegybank elnöke csütörtökön.
Dzindzisz Sztefan, 2017. július 6. csütörtök, 12:11
Fotó: Pixabay

A francia gazdaság az eddig várt 1,4 százalék helyett 1,6 százalékkal nőhet, ami azonban elmarad az euróövezet 2 százalékos gazdasági bővülésétől. A bankvezér arról is beszélt, hogy ahogy gyorsul a francia gazdasági növekedés, úgy csökken a munkanélküliség is kilenc százalék körüli szintre. (Áprilisban 9,6 százalékon állt a ráta.) Ahhoz azonban, hogy 7 százalékra lehessen leszorítani a munkanélküliségi rátát nagyratörő reformokat kell végrehajtani - tette hozzá.

A jegybankelnök "egyértelmű és bátor" lépésnek nevezte a kormány ötéves adócsökkentési tervét, amely révén szerinte "megvalósítható", hogy az állami kiadások növekedése ne haladja meg az inflációt. (A várakozásoknak megfelelően lépett a Fed.)

Emmanuel Macron új francia elnök tervei között szerepel egyebek között az alacsony béreket sújtó adók egy részének az eltörlése és a vállalati nyereségadó 33,3 százalékról 25 százalékra, az európai átlagszintre csökkentése. Emögött az az elképzelés húzódik, hogy a vállalatok az így felszabaduló forrásokat beruházásaik és a foglalkoztatottság növelésére fordítják, nem osztalékfizetésre.

Macron azt tervezi, hogy a következő öt év alatt 120 ezer közalkalmazotti állást szüntetnek meg, ami 60 milliárd eurós megtakarítást eredményezne - írja az MTI.

Az állami kiadások 2015-ben Franciaország hazai össztermékének (GDP) 57 százalékát vitték el, ami nagyjából a finnországi szintnek felel meg, de jóval magasabb, mint például az Egyesült Államokban (37,7 százalék), Nagy-Britanniában (42,8 százalék) vagy Németországban (44 százalék) volt. A terv az, hogy 2022-re 3 százalékponttal csökkentik a közkiadások szintjét a 2016-ban mért 55 százalékról.

HOZZÁSZÓLÁSOK