BUX
40952

Őrültség a bankadó

Békét a magyaroknak, adót a bankoknak címmel közölt budapesti tudósítást pénteki számában a Financial Times Deutschland (FTD) - írja az MTI-Eco.

NAPI, 2010. augusztus 6. péntek, 12:32

A jobboldali magyar kormány kasszíroz a pénzintézeteknél, ami sokkolja az ágazatot, a lakosság viszont ünnepel - írja Christian Höller bevezetőjében. A gazdaság felpörgetése érdekében a kormány csökkenteni akarja a vállalkozói- és a jövedelemadót, ennek fejében kiadós különadót vet ki a pénzintézetekre: utóbbiaknak kell viselniük a költségvetési hiány lefaragásának fő terhét. Idén a mindenkori mérlegfőösszeg 0,45 százalékát vonja el a kormány a bankoktól, míg a biztosítók által befizetendő összeg a beszedett biztosítási díjak 5,8 százalékára rúg.

Az ágazat máris hevesen tiltakozik. Ez az egész egyszerűen őrültség - idézi a cikk Andreas Treichlt, a Magyarországon átfogó fiókhálózattal rendelkező bécsi Erste Bank főnökét. Szerinte a bankadó tovább szűkítheti a hitelforrásokat. A bizonytalan helyzet miatt megkezdődött a külföldi beruházók kivonulása. A budapesti bevásárlóutcákon számos üzlethelyiség üresen áll, noha a bérleti díjak esnek.

Orbán Viktor miniszterelnököt ugyanakkor hősként ünneplik az országban, számos üzlet falán ott lóg az arcképe. Nem a külföld fogja előírni nekünk, hogy mit tehetünk. Éveken át tartó szolgaság után végre visszanyertük a gazdasági önrendelkezésünket - idézte a kormányfő szavait a német gazdasági-pénzügyi újság.

Megemlíti a cikkíró a 29 pontos akciótervet, amelynek egyik pontja engedélyezi az otthoni pálinkafőzést, saját fogyasztásra, ami ellenvetést válthat ki Brüsszelben. A szeszadó részleges megszüntetéséhez ugyanis szükség van az Európai Unió engedélyére. A jobboldali populista Orbán azonban nemigen törődik az uniós előírásokkal. Július közepén az EU és a Nemzetközi Valutaalap elzárta a pénzcsapokat, miután a budapesti kormány nem hajlandó keményebb megszorításokra az államháztartás rendbetétele érdekében - írja Christian Höller Budapestről.