Nagy változás jön a sürgősségi ellátásnál - erről érdemes tudnia!

Január 1-jétől változik a sürgősségi ellátás rendje. A változásnak köszönhetően a lehető legrövidebb idő alatt rögzítik a beteget a sürgősségi ellátás informatikai hálózatában. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság röviden összefoglalta a tudnivalókat.
K. Kiss Gergely, 2018. december 22. szombat, 16:32
Fotó: Unsplash

Egy úgynevezett triázs rendszernek köszönhetően, amely súlyossági kategóriákat különböztet meg, a beteget azonnal besorolják az aktuális állapotának megfelelően. A triázs elvégzése garantálja a magas kockázatú betegek kiemelését a kevésbé sürgős ellátást igénylők közül - idézi az államtitkárság közleményét a webbeteg.hu.

A hivatal szerint sürgősségi betegellátás átalakítását illetően komoly előkészítő munka zajlott annak érdekében, hogy az igényekre jobban reagáló ellátórendszer alakuljon ki. Mindegyik súlyossági kategória esetében meghatározzák, hogy mennyi időn belül kell az adott betegnek ellátást kapnia. Cél, hogy lehető legrövidebb időn belül - mentővel történő érkezéskor 5 percen belül - rögzítsék a beteget a sürgősségi ellátás informatikai rendszerében, majd 10 percen belül sorolják be a triázs rendszerben állapotának súlyossága szerint.

Ezt a célt szolgálja a 2019-től kötelezővé váló Magyar Sürgősségi Triázs Rendszer (MSTR), amely egyszerűbb, gyorsabb és kiszámíthatóbb működést eredményez majd. Az államtitkárság szerint senki nem távozik ellátatlanul A rendszer fontos résztvevője az úgynevezett triázs ápoló, aki a beteg megérkezését követően azonnal elvégez egy gyors, 1-3 perces elsődleges állapotfelmérést, és ha a páciensnek azonnali beavatkozásra van szüksége, a triázs ápoló késedelem nélkül a megfelelő kezelőhelyiségbe irányítja.

Az új rendszer része a sürgősségi osztályos diszpécser is, akinek feladatai közé tartozik egyebek mellett a betegfogadás, az információadás, a felvilágosítás, a betegdokumentáció előkészítése. A diszpécser folyamatosan összeköti a betegeket a közvetlen ellátókkal, és időpontot egyeztet további ellátásra.

Gyakran előfordul, hogy a betegek a sürgősségi ellátást veszik igénybe "kisebb" egészségügyi problémával. A lényeg, hogy ellátatlanul senki se távozzon az intézményekből, ugyanakkor a kevésbé súlyos esetek ne terhelődjenek rá a szakemberekre, akiknek a traumás vagy egyéb, akut helyzetekben kell helytállniuk. Ezért a sürgősségi rendszer átalakításának fontos eleme az Akut Alapellátó Egység, amely révén a beteg az egységes rendszeren keresztül lép be a kórházi sürgősségi rendszerbe, majd a triázst végző szakember az elsődleges vizsgálat során és feltételek mentén dönt a továbbiakról - írták.

A kórházaknak nemrég összesen három munkanapot adtak, hogy gyökeresen átalakítsák sürgősségi osztályaikat, ami komoly aggályokra ad okot. Erről korábban itt írtunk.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krislaci, 2018.12.23 11:14

Hiszem, ha látom. A betegszám csökkentésének legelső követelménye az volna, ha az alap- és a járóbeteg ellátásban a betegségük fajtájának, állaputuk súlyosságának megítéléséhez, tehát az alap diagnózishoz szükséges minimális diagnosztikai vizsgálatokat napokon belül, és ne több hónapos sorbanállás után végezzék el. Ennek egyelőre nyoma sincs. Hogy fognak akkor 3 munkanap alatt az összes, sürgősségi ellátást végző, eladósodott, és ezért elbocsátással fenyegetett igazgatóval bíró kórházak egy ilyen bonyolult, kemény személyi és anyagi feltétellel rendelkező feladatot végrehajtani?
Nyílván sehogy, mese az egész; a lázongó emberek megvezetésére szolgál!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html