Százezreket érhet kellemetlen meglepetés az orvosnál

Július 1-től már három hónapnyi tb-tartozás után előállhat az a helyzet, hogy fizetni kell az orvosi ellátásért. Az e hónaptól hatályba lépett szigorítás miatt akár 200 ezer ember is kieshet a társadalombiztosítási rendszerből - derül ki az ATV Hiradó riportjából.
Szabó Zsuzsanna, 2020. július 2. csütörtök, 22:47
Fotó: Napi.hu

Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász az ATV-nek azt mondta, becslései szerint akár 200 ezer ember is kieshet a társadalombiztosítási rendszerből járulékelmaradás miatt, július 1-től ugyanis három hónapnyi elmaradás után már fizetni kell az ellátásért, így egy háziorvosi vizit akár 10 ezer forintba is kerülhet - derül ki az ATV Hiradó riportjából.

Az ATV-nek nyilatkozó egészségügyi közgazdász azt javasolja, hogy az Egészségbiztosítási Alap ügyfélszolgálatán érdeklődjön az, aki bizonytalan, különösen azok, akik az elmúlt hónapokban vesztették el a munkájukat a koronavírus miatt vagy nem tudják biztosan, hogy fizet-e utánuk tb-t a munkáltatójuk.

A szigorítás elvileg egységes közteherviselésre buzdít, a bírálók szerint viszont újabb konfliktusokhoz vezet orvos és beteg között. A változás ugyanis egyedül a sürgősségi ellátást nem érinti, az viszont, hogy mi számít annak, nem minden esetben egyértelmű - állítja Komáromi Zoltán háziorvos, egészségügyi szakpolitikus (DK).

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege július 1-től 7710 forint. Az ATV a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől szerette volna megtudni, hogy hányan eshetnek ki a szigorítás miatt a rendszerből, de az intézmény nem válaszolt a híradó kérdésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MaTar, 2020.07.03 09:02

Mivel ezt a járulékot a NAV kezeli bejelentés és befizetés vonatkozásában is, lehet, hogy onnan kellett volna adatot kérni, nem a NEAK-tól. A NEAK majd akkor tudja az ilyen mértékben tartozók számát, ha a NAV megküldi számukra ezt az adatot. Egyébként ilyen tartozás csak az ellátatlan munkanélküliek esetében lehetséges. Lehet, hogy több százezren lennének, ráadásul nem is csak munkanélküliek, hanem olyan ellátatlan munkanélküliek, akik már hat hónapja nem fizetnek járulékot és közgyógyellátást sem kértek. Nem kellene már egyszer végre ezt a járuléktartozásos ügyet szakszerűen, a valóságnak megfelelően bemutatni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pedro gonzalez, 2020.07.03 08:26

@na4:

"Nagyon helyes szigorítás. "

hja, úgyhogy nyádat viheted romániába a zöldfolyása miatt. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.07.03 07:56

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html