Nyílt levélben tiltakoznak az orvosok a hajléktalanrendelet ellen

Nyílt levélben tiltakozik az október 15-én életbe lépett hajléktalanrendelet ellen az "1001 orvos hálapénz nélkül" Facebook-csoport, mert úgy érzik, orvosként és felelős értelmiségiként meg kell szólalniuk hajléktalan honfitársak érdekében.
Szepesi Anita, 2018. október 24. szerda, 08:55
Fotó: Napi.hu

A szegénység, a hajléktalanság az embert érő egyik legnagyobb csapás, melyet legtöbbször családi, élethelyzeti krízis, testi és/vagy lelki betegség idéz elő és kísér. Megelőzni, segíteni, orvosolni kell, és nem kriminalizálni - olvasható a nyílt levélben.

Arra kérnek mindenkit, hogy büntetés helyett tegyen meg minden tőle telhetőt ezen emberek életkilátásainak, helyzetének javításáért, emberi méltóságának tiszteletben tartásáért. Csak a szociális és egészségügyi ágazat egységes, átgondolt, forrásokat is hozzárendelő együttműködése jelenthet európai, méltó megoldást ebben a kérdésben. El kell érni, hogy a rászoruló emberek valós segítséget kérhessenek és kaphassanak - hangsúlyozzák az orvosok.

Úgy gondolják, hogy a hajléktalanság kriminalizálása nem vezethet érdemi megoldáshoz. Amellett, hogy a törvényben foglaltakat aggályosnak tartják, megjegyezik, hogy a hajléktalanok nagy hányada mentális beteg és/vagy rokkant. Az új törvényi szabályozás ugyan eltünteti a szem elől a hajléktalanokat, ám ezáltal jelentős részük eltűnik a szociális és egészségügyi ellátórendszer szeme elől is, így végül később, rosszabb egészségi állapotban jut orvosi ellátáshoz.

Arra kérik a hatóságokat, hogy a folyamatban lévő és a jövőbeli eljárások során biztosítsák az érintettek számára az őket a hatályos jogszabályok alapján is megillető jogi képviseletet, és rendeljenek ki orvosszakértőt, amennyiben ez szükséges. A kormányzattól pedig azt várják, hogy kezdeményezzen párbeszédet a szakmai szervezetekkel, amennyiben a hajléktalanság problémájának valós és emberi megoldására törekszik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.10.24 09:35

Egyértelmű, a fidesz-kdnp orbán vezetésével rákosi óta a legelvetemültebb, legembertelenebb kormány, ami Magyarországon volt.
Az embertelenség sorozata, a korrupció, a közpénzek lopása külön-külön is nyomós indok, hogy ezek távozzanak a politikából.
Fel kell oszlatni a jelenlegi parlamentet, és az embertelen törvényt aláíró Ádert is le kell mondatni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html