Fellázadtak az orvosok, összeomlástól tartanak

Az orvoskamara friss felmérése szerint a magyar orvosok több mint háromnegyede nem fogja aláírni az egészségügyi dolgozókra vonatkozó új foglalkoztatási jogviszonyról szóló szerződését, így akár orvosok nélkül maradhat az ország.
Komócsin Sándor, 2020. október 28. szerda, 08:39
Fotó: Napi.hu

A magyar orvosok túlnyomó többsége, 77 százaléka a jelenlegi formájában nem írja alá az új egészségügyi jogviszonyról szóló szerződést, 40 pedig emiatt akár otthagyná a közellátást is - idézi a Népszava a Magyar Orvosi Kamara annak a kutatásnak az összegzését, amelyet most tettek közzé.

A kérdőívet három nap alatt a praktizáló orvosok ötöde (7739-en) töltötte ki.

A napilap úgy tudja, ekkora aktivitásra még nem volt példa az orvosok körében. A közellátásban dolgozó orvosok csaknem harmada (5110-en) névvel is nyilatkozott arról, hogy ez év végével az új jogviszonyt nem fogja felvállalni.

A válaszadók több mint fele kettő vagy több állásban dolgozik egyszerre, majdnem kétharmaduk egyáltalán nem fogad el hálapénzt. A megkérdezettek 99 százaléka ragaszkodik az átlátható, de szabad munkavállalás lehetőségéhez.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2020.10.29 10:25

@syriaalaeppo@gmail.com:
"Egy nőgyógyász hivataosan havi 15-20 milliót keres adózva magánklinikán."

Ez nagyon durva túlzás! Először is általánosítás, ha létezne ilyen akkor az nem "egy, hanem "AZ egy" nőgyógyász lenne. Másodszor ez teljességgel elképzelhetetlen összeg magyar viszonyok között. Mondom én, aki az egészségügyet viszonylag ismerem.
Adózott (nettó) 20 millió az egy magánklinikának 40 millió forint bérköltség, bruttó 33-34 millió forintot jelent az orvos után.
Nincs az a hülye magánklinika, aki ennyit fizetne egy orvosnak, amikor ennek töredékéért kap tapasztalt és kiváló orvost!
Ellenben ismerem egy menő szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvos jövedelmét, akinek most a magánpraxissal (részben adózott ha érted), a havi jövedelme 5-6 millió nettó forint felett is van egy hónapban. Ennyi reális és nem több!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MaTar, 2020.10.29 08:36

Mindegyik hozzászólás igaz. Valamelyik orvosra, valamelyik egészségügyi szolgáltatóra. Sőt, mindegyik magatartás tökéletesen jellemző a magyar egészségügyre, így mindez akár hitvitának is tekinthető. Amit tűzzel, vassal meg kellene szüntetni, az a kettős finanszírozású ellátás. Fizetni azért, ami ingyenesen is jár. A magyar rendszerben ez valószínűleg már csak egy módon lehetséges. Minden szolgáltató, az állami fenntartású is, magánszolgáltató, minden ellátást számlázni kell, utólagos fizetéssel. Azután fizet, aki fizet. Amit viszont sürgősen rendezni kellene: az ellátók felelőssége, a szolgáltatások minőségbiztosítása, nagyon kemény sérelemdíj rendszer mellett. A jogviszonyra meg tökéletesen megfelelő a munka törvénykönyve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

syriaalaeppo@gmail.com, 2020.10.28 20:56

Egy nőgyógyász hivataosan havi 15-20 milliót keres adózva magánklinikán.
Egy sebész napi 5 milliót össze tud műteni.
Egy jó aneszteziológus 10-15 ezer forintos órabérért átalszik egy ügyelet egy vidéki kiskórházban.
Egy triázsoló mentőtiszt 6500 ft-os órabérért végez orvosi munkát.
Egy bérnővér 2500-3500 ft-os órabérért mennek bárhova mert mindenhez értenek.
Nekik anyagilag visszalépés az állami béremelés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2020.10.28 20:50

@snel: Másik világban élünk. **az orvosok egy jelentős része a közgyógyellátásban fizetésért+paraszolvencia (és nem feltétlen hálapénzért, mivel előre megkapják)+magánpraxis kombóban nyomja (sokszor ugyanannál a páciensnél) és főleg a vezető beosztásúak, akik beleszocializálódtak ebbe a rendszerbe, ennek ismerik az összes kiskapuit, nem szívesen szálnak ki belőle **. Először a jelentős részével vitatkoznék. Nem olyan sok orvos van egy kórházban, aki meg tudja oldani, hogy a privát betegét előre hozzák a nyilvános várólistán, mert ahhoz már rendelkeznie kell egy olyan lefizetett orvos szakértői gárdával, akik megerősítik a sürgősséget. **két milláért csináltatott zuhanykabint otthon és mosolyogva mesélte a kerítésnél, hogy nem kellett kölcsönt felvennie hozzá**. Én csak egy beosztott programozó voltam, de nekem sem kéne felvenni kölcsönt egy zuhanykabinhoz, ha arra vágynék. És melyik orvosnak jut paraszolvencia? Szülész, műtőorvos, kb. ennyi. **+magánpraxis kombóban nyomja (sokszor ugyanannál a páciensnél)**. Nem tartottam felháborítónak, mikor a fogorvosom a klinikán csináltatott röntgent, fizetem a TB-t, elvileg jár, és utána a magánrendelésen oldja meg a kezelést. Az sem tisztességtelen, hogy egy beszélgetés a kolonoszkópiáról 20 eft, és ezalatt az orvos közli, hogy a területi kórházban 3 hónap a várólista, magánban meg tudja csinálni egy héten belül hetvenezerért. Választhatok. Számlát kaptam, és fizetett erre SZJA-t, és szerződése van a kórházzal, hogy, ha baj van, akkor jön értem a mentő. Az orvosok nem fusiznak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2020.10.28 19:57

@Bobby11: **Akkor ott az ajtó...** Igazad van, minek ennek az országnak egészségügyi ellátás TB alapon. Ha neked van 4 milliód két csípő protkóra, akkor, akinek nincs, az annyit is ér, nem számít. Így látod? És akkor ne beszéljünk egy áttétes rák kezeléséről, te majd mész külföldre kezeltetni magad. Milliomos sok van Magyarországon. de az már semmire sem elég, már csak a milliárdosok számítanak, te lehet, hogy az vagy, ezért nem lenne gond, ha csak magán ellátás lenne, csak az a gyanús, hogy a milliárdosok nem kommentekben szokták játszani az eszüket.
És van különbség az elvárás, és a szakmai elvárás között. Ha az lenne az elvárás, hogy mielőtt felveszik a munkát, előtte békaügetésben ugrálják körbe az épületet, azt sem írnák alá, pedig az semmi ahhoz képest, hogy menjen az ország másik végebe, és vagy hagyja ott a családját, vagy, vigye őket, ha vannak iskoláskorú gyerekei, akkor év közben keressen nekik ott iskolát, a magán foglalkozásokat, barátokat felejtsék el a gyerekek, stb. Ezt a hivatásos katonák vállalták, az orvosok nem. Utólag rájuk kényszeríteni?.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html