A kis falvakba csábítanák az orvosokat

Szolgálati házakat építenének a Magyar falu program keretében azokon a kistelepüléseken, ahol hosszabb ideje nincs háziorvos - közölte Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Községek és Kistelepülések Országos Önkormányzati Szövetsége (KÖSZ) ülésén.
Szász Péter, 2019. május 9. csütörtök, 21:35
Fotó: Shutterstock

A praxisvásárlást is állami eszközökkel segítik. Elmondta: Magyarországon jelenleg a kistelepüléseken 250 olyan betöltetlen praxis van, ahol több mint fél éve hiányzik a háziorvos, ezért csak helyettesítésekkel tudják biztosítani az ellátást; a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy több száz olyan praxis van, ahol a háziorvos már nyugdíjas korú vagy hamarosan eléri a korhatárt - idézi az MTI a politikust.

Nem titkolt cél, hogy az eddigi ösztönzők mellett, a praxisvásárlás segítésén és a praxispénz emelésén túl magas minőségű szolgálati házak építésével fiatal orvosok letelepítését kívánják elérni. Szeptembertől szolgálati lakások felújítására is lehet pályázni a részben orvosi rendelők felújítására, korszerűsítésére, eszközbeszerzéseire is szolgáló, idén 11 milliárd forintból gazdálkodó keretre - mondta.

A Magyar falu program, amelyre idén összességében 150 milliárd forint áll rendelkezésre, nem egy évre szól, céljaihoz folyamatosan hozzárendelik a szükséges pénzt. kizárólag hazai forrásból finanszírozzák a programot, amelyre a magyar gazdaság teljesítménye, a magyar emberek munkája teremtette meg a lehetőséget.

A kistelepülések lakosságmegtartó képességének növelését célzó program három pilléren áll: a fiatal családok gyermekvállalását és lakhatását segíti a falusi csok; 50 milliárd forintból többéves útfejlesztési program indul alsórendű összekötő utak felújítására; 75 milliárd forintos idei kerettel a helyi életminőséget szolgáló program indul, amelynek 18 célterületére önkormányzatok, egyházi és civil szervezetek pályázhatnak - ismertette Gyopáros Alpár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2019.05.10 07:36

@Panzerkraftwagen_Drei: Megint nem akarod érteni a lényeget:))

Ha az állam épít, akkor meg lehet bízni kedvenc vállalkozókat a kivitelezéssel....
Meghatározzák a " minőségi "ingatlan bekerülési költségét, aztán valamennyi visszakerül fidesznyik elöljáróknak

Azt meg Ócsa óta tudjuk milyen az mikor az állam épít...

A fiatal orvos meg nem azért nem megy kistelepülésre, mert nem lenne hol laknia.
Nincs olyan infrastruktúra amit a mai kor értelmiségi embere elvár.
Nincs iskola, munkahely stb...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.05.09 23:07

Az ilyen kiüresedő/elfeketedő településeken halomban állnak az eladó házak, sz@rér-hugyér. Nem ingatlanban van tehát hiány, az ilyen házépítésekkel max. a sz@rnak adnak egy pofont.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html