Orvoshiány - nagyobb a baj, mint eddig gondoltuk

Nem csak a kivándorlás okoz gondot a magyar egészségügyben; a hazai orvosok egy része mára inkább ingatlanügynök, mint egészségügyi szakember – derül ki az orvoselvándorlást vizsgáló, nemrégiben megjelent kutatásból.
Napi.hu, 2015. december 16. szerda, 10:11
Fotó: Napi.hu

A kilenc év adatait összefoglaló tanulmány szerint bár sok magyar orvos nem végleg hagyja el hazánkat, a hiányuk súlyos gondokat okoz - írja a Magyar Nemzet.

Nem csak az a jellemző, hogy az orvosok egy-egy jobb ajánlat miatt külföldre mennek, a Magyarországon pályaelhagyók száma is emelkedik. Ők azok, akik nem a betegellátásban dolgoznak tovább, hanem orvoslátogatók, oktatók, kutatók, gyógyszergyárak alkalmazottai lesznek, vagy egészen más pályát választanak, például ingatlanügynöknek mennek - mondta a lapnak Varga Júlia, a Magyar Tudományos Akadémia közgazdaság-tudományi intézetének tudományos főmunkatársa, aki 2003-tól 2011-ig vizsgálta a magyar orvosok pályaelhagyását és külföldre vándorlását. 11-13 ezer orvos "mozgását" vizsgálták.

A tanulmány legérdekesebb eredménye, hogy nagyjából ugyanolyan arányban hagyták el a pályát belföldön is, amilyen arányban külföldre mentek az orvosok. Bár egy részük nem végleg hagyta el Magyarországot, 12 százalék választotta a külföldi, 14 százalék a belföldi munkát. Közülük 40 százaléknyi orvos új munkája egyáltalán nem kapcsolódik az egészségügyhöz. Ők, mint kiderült, sokféle állásban helyezkedtek el: például a kereskedelemben vagy ingatlanügynökségeknél - olvasható a lapban.

Bár a kutatás szerint 10 százalék fölött van azoknak az orvosoknak az aránya, akik inaktívak lesznek, egy részük csupán néhány évig nem dolgozik, például gyermekvállalás miatt. Ők később visszatérnek a magyar egészségügyi intézményekbe. A szakértő szerint azonban az inaktív orvosok száma a jövőben vélhetően emelkedni fog, mivel egyre több a nő a szakmában.

A külföldre költözési és a pályaelhagyási döntésben is jelentős hatása van a jövedelemnek.

Az adatok alapján már most biztos, hogy ha nem lesznek változások, és továbbra is ilyen ütemben zajlik a kivándorlás, a jövőben még súlyosabb orvoshiányra lehet számítani. - Elkerülhetetlen egy legalább 50 százalékos bérrendezés. Azoknak az orvosoknak a száma pedig, akik külföldről érkeznek, nagyon csekély. Már Romániából is inkább nyugatabbra mennek - szögezte le Varga Júlia.

Számokban az elvándorlás
Ez év júliusáig már 912 külföldi munkavégzéshez szükséges hatósági bizonyítványt állítottak ki az egészségügyi dolgozók számára - derült ki az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) adataiból. Az első fél évben 415 orvos, 259 szakápoló, 114 fogorvos, 33 gyógyszerész és 8 szülész igényelte a bizonyítványt. Elsősorban a belgyógyászok, sebészek és aneszteziológusok igényeltek hatósági bizonyítványt, a legtöbben az Egyesült Királyságba (229) és Németországba (220) készültek, a többiek főleg Írországba, Svájcba vagy Svédországba mennek. Tavaly összesen 1943 bizonyítványt állított ki a hivatal - olvasható a Magyar Nemzetben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

siriq, 2015.12.16 23:32

@mezga1975: Irod, hogy ertlmes emberek kellenenek, nos azok mar elmentek vagy mennek. A maradek meg be van sz@rva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mezga1975, 2015.12.16 14:06

A nép választotta a kormányt így ha a népnek nem felel meg a kormány egészségügyi reformja, egy figyelmeztető békés megmozdulással amin a részvétel minimum 1 MILLIÓ FŐ és mind a parlament elé vonulna, máris cselekedne a kormány, addig amíg 10 ezren mennek a parlament elé vasárnap 14 órától 18 óráig mert reggel mennek dolgozni mert még a közmunkás is félti a munkáját NA ADDIG AZOK AKIK MAGÁNKLINIKÁRA JÁRNAK NEM FOGNAK VÁLTOZTATNI !!! De amíg a nép függetlenül a politika hovatartozásától egy mindenkit érintő kérdésben se tud összefogni addig nem lesz változás, de ehhez értelmes emberek kellenének , akik nem befolyásolhatók .....................
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2015.12.16 12:22

Az Indexes cikk azt írja le, amit sokan régóta tudnak, mondanak.
Egy szakorvos képzése 10 év. Ezért ha most lépne a kormány hogy megakadályozza az egészségügy összeomlását (ami részben már megtörtént) minimum 10 év amíg újra talpra állna. De jelenleg a szándék sincs meg arra, hogy közbeavatkozzon.
Azoknak akik állami egészségügyre szorulnak kicsi az érdekérvényesítő képességük, akik tehetnének valamit magán klinikára járnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.12.16 11:49

az indexen van erről egy jó cikk..elképesztő dolgok vannak
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html