Összeállt a 2017-es büdzsé

Utolsó szakaszához érkezett a 2017-es költségvetés vitája, a költségvetési bizottság megtárgyalta a parlamenti többség által támogatott átfogó módosító javaslatot, már csak a végszavazás van hátra - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára az állami tévében.
MTI, 2016. május 31. kedd, 09:39
Fotó: Napi.hu

Szavai szerint a költségvetési javaslat megőrizte eredeti karakterét a módosítások megtárgyalása után is: az otthonteremtés, adócsökkentés, béremelés költségvetése maradt.

Kismértékű módosítások történtek, ezek összege meghaladja az 50 milliárd forintot, de ez a teljes kiadási főösszeg mindössze 0,3 százaléka.

Nőttek az állami működési jellegű kiadások, ami a diáksport támogatását, a Magyarországon élő nemzetiségek támogatását, vagy a határon túli diákok oktatására szánt összegeket érinti - mondta Banai.

Ezeknél nagyobb mértékben nőnek a beruházásokra szánt kiadások, ezek közül kiemelte: 10 milliárd forintos keretösszeggel turisztikai beruházásokat célzó előirányzat jött létre, amiből szálláshelybővítést, felújítást finanszíroznak. A kormány szerint a turizmusban az eddigi kedvező adatok mellett további növekedési lehetőség van, ami a foglalkoztatás bővítését és a gazdasági növekedést segíti. A költségvetés a korábbi, 2007-2013-as uniós források kiesését ellensúlyozza azzal, hogy fenntartja az idegenforgalmi beruházások lehetőségét hazai forrásból.

A kiadások és a bevételek is nőnek a benyújtott tervezethez képest, de ezek a módosítások a költségvetés alapvető karakterét nem érintik, az államháztartási hiány és az adósságcsökkentés célja továbbra is elérhető - mondta az államtitkár.

HOZZÁSZÓLÁSOK