Összefognak a közlekedési szakszervezetek

Létrejött Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége - jelentette be a Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége (KDSZSZ).
Domokos Erika, 2019. december 6. péntek, 18:34
Fotó: Pixabay

A Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek csatlakozásával a Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége (KDSZSZ) már 18 tagszervezet részvételével több mint 5500 szakszervezeti tagot tömörít - írta közleményében a szövetség.

A KDSZSZ választmányi ülése a jelenlegi vezető testületét kiegészítve, új tisztségviselőknek szavazott bizalmat, míg országos szakszervezeti konföderációjának a Munkástanácsok Országos Szövetségét választotta. Az ülésen jelen volt Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke és Bánhidi-Nagy Attila, a Volánbusz Zrt. humánerőforrás vezérigazgató-helyettese.

A szakszervezeti szövetség reméli, mielőbb megoldás születhet arra, hogy a Volánbusz Zrt. kollektív szerződésének alanyává válhassanak azok a nagy létszámmal rendelkező szakszervetek (Közúti Közlekedési Szakszervezet és a KDSZSZ), amelyek szinte kizárólagosan képviselik a korábbi, vidéki közlekedési központoknál dolgozó 15 ezer munkavállalót. Mivel a jogszabály a közeljövőben várhatóan nem módosul, így a KDSZSZ más lehetőségeket keres arra, hogy tagságának érdekeit megfelelő formában érvényesítse. A szövetség a következő időszakban egy önálló kollektív szerződési koncepciót fogalmaz meg, valamint a bérelemek átfogó átalakítására és egységesítésére tesz javaslatot. Mindezek eléréséért a választmány minden, a munkajogban és a munkaügyi kapcsolatokban alkalmazható eszköz felhasználására felhatalmazta az elnökséget - írta a KDSZSZ közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK