Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke azt mondta, a most zajló akciótól azt várják, hogy folytatódjanak a szakmai konzultációk, mivel a választások előtti időszak nem volt alkalmas a higgadt párbeszédre, a szakmai érvek eljuttatására. Nem tudtak azonosulni a sikerpropagandával, de a mindent tagadó, lesújtó helyzetjelentésekkel sem - fogalmazott.

A MOSZ elnöke szerint elindult egyfajta megújulás, és a "katasztrofális bérhelyzet" korrekciójára is láttak lépéseket, valamint némileg csökkent a szakemberek elvándorlása. Folytatni kell ezeket a lépéseket, de fel is kell gyorsítani a folyamatot, mert "irtózatos gondok feszítik a magyar egészségügyet" - hangsúlyozta.

Antmann Katalin, az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetségének elnöke azt mondta, hogy az európai országokban zajló akciósorozat mindenhol az egészségügy égető kérdéseire igyekszik felhívni a figyelmet, vagyis arra, hogy fordítsanak elegendő pénzt az ágazatra, szűnjön meg a hálapénz, és javuljon az egészségügyben dolgozók bérhelyzete. Hozzátette: az orvosok és a szakdolgozót bére emelkedett ugyan az elmúlt években, de az ágazatban műszaki-gazdasági területen foglalkoztatottak bére nem, pedig erre is szükség van.

Jelezte egyben, hogy egy diplomás szakdolgozó bruttó 165 ezer forintot keres, ami nettóban nem sokkal több, mint a jelenlegi létminimum. Az orvosoknak juttatandó emelést pedig nem az alapbérbe építették be, így például az ügyeleti munka után járó pénzt nem az emelt összeg alapján számolják.
Hozzátette: számítások szerint 3600 szakdolgozó és kétezer orvos hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből.

Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy az egészségügyi területen dolgozó érdekképviseleteknek össze kell fogniuk, mert csak így tudnak eredményt elérni.

A rezidensszövetség a hálapénz eltörlését, illetve "kivezetését" tartja a legfontosabbnak - mondta, hozzátéve, hogy felméréseik szerint a 275 ezer forintos nettó alapbér lenne az a szint, ahol egy kezdő orvos már nem fogadna el paraszolvenciát.

Dénes Tamás hangsúlyozta, az elkövetkező négy évben a béremelést folytatni kell, a kormányzati ciklus végére el kell törölni a hálapénzt, valamint teret kell engedni az extraszolgáltatás-vásárlásnak úgy, hogy fennmarad a szolidaritáson alapuló rendszer.

Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke arról beszélt, hogy az egészségügyi és szociális szféra jelenlegi jövedelmei nem biztosítják a megélhetést. Reformra vár az oktatás is - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Bélteczki János azt mondta, hogy egy 2012-ben általuk kidolgozott bértábla szerint egy kezdő szakorvos órabére kétezer forint lenne, ami évente emelkedne 100-200 forinttal óránként. Így egy nyugdíj előtt álló szakorvos bére havi bruttó 1,1 millió forint lenne. Számításaik szerint ennek megvalósításához, valamint a szakdolgozók bérének rendezéséhez 170 milliárd forintra lenne szükség. Ebben az esetben azonban a hálapénzt be kellene tiltani. A sajtótájékoztató közben mintegy 10-15 orvos flashmobot tartott: felvette fehér köpenyét, felmutatta útlevelét, és elhagyta a termet.

Az egészségügy jobbításáért tenni akaró akciószövetséghez csatlakozott a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége is, de a képviselője nem volt ott a sajtótájékoztatón.