Az önkormányzat pénteken a társaság korábbi közleményére reagált, amelyben a repülőtér-üzemeltető a magas telekadót kifogásolta. Az önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta: a repülőterek esetében alkalmazható telekadóról az Országgyűlés döntött.

A repülőtér üzemeltetése üzleti vállalkozás, "nem karitatív cselekedet" - fogalmaz a közlemény. Az önkormányzat álláspontja szerint a Budapest Airport megpróbál kibújni a közterhek alól. A XVII. és a XVIII. kerület, valamint Vecsés lakóit megilleti a társaság által fizetendő adó, az ott élők évtizedek óta sok hátrányát viselik a repülőtér működésének - áll a közleményben.

A Budapest Airport számára nem a telekadó és nem is a Malév-csőd okoz pénzügyi nehézséget, hanem az, hogy hitelezői "szorítják a torkát" - vélekedik az önkormányzat, emlékeztetve arra, hogy a tulajdonosok a repülőtér 75 évre szóló, 464,5 milliárd forintba kerülő üzemeltetési jogát nagyrészt hitelből fizették ki.

Az önkormányzat bírálta, hogy a társaság a 2012-es Malév-csőd és a telekadó kapcsán a fejlesztések átütemezésével és munkahelyek megszüntetésével "revolverezi a kormányt és az Országgyűlést", miközben olyan projektek elhalasztását jelentette be, amelyeket már 2011. december 31-éig meg kellett volna valósítania.